Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) yapılan açıklamaya göre James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’de “Büyük Kırmızı Leke” adı verilen sürekli antisiklonik fırtına yaşandığı bölgedeki atmosferin üst katmanının karmaşık yapılara sahip olduğu belirlendi.
Jüpiter atmosferinin üst kısmının şekli ve yapısını değiştiren bir mekanizma olabilir
James Webb Uzay Teleskobu ile Jüpiter’de Büyük Kırmızı Leke’nin üzerindeki atmosferi inceleyen bilim insanları, “doğası gereği dikkat çekici olmadığı düşünülen bölgenin karanlık yaylar ve parlak noktalar gibi çeşitli karmaşık yapılara ev sahipliği yaptığı” bilgisine ulaştı. Atmosferin üst kısmının şekli ve yapısını değiştiren bir mekanizma olabileceğini keşfeden uzmanlar, fırtınanın yer çekimi dalgaları oluşturduğunu, bu dalgaların da atmosferin üst kısmına ulaşana kadar yukarı doğru hareket ettiğini ve tepeye ulaştığında da kırıldığını belirtti.
Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi misyonuna yardımcı olacak
Dalgaların kırılmasından dolayı oluşan enerjinin atmosferin üst yapısının şeklini değiştirebildiğini keşfeden bilim insanları, elde edilen bilgilerin Avrupa Uzay Ajansı tarafından yaşam sorularına yanıt aramak üzere başlatılan Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi (JUICE) misyonuna yardımcı olacağını belirtti.
İlk olarak 1664 yılında gök bilimci Robert Hooke tarafından keşfedilen Büyük Kırmızı Leke, dünyanın 4 katı büyüklüğündeki bir alanı kaplıyor. Büyük Kırmızı Leke, gezegen üzerinde sürekli yüksek basınç noktası oluyor ve etrafındaki fırtınaların yatay hareketlerine rağmen siklon şeklini korumayı başarabiliyor.
Webb, uzaydaki en büyük gözlemevi olarak dünyadan 1.6 milyon kilometre uzaklıkta evrenle ilgili araştırmalar yapıyor. Webb, NASA tarafından Hubble Uzay Teleskobu yerine geçmesi için 2021 yılında fırlatılmıştı.
Kaynak: TRT Haber