Uzay

Araştırmalar, Jüpiter’in Büyük Kırmızı Lekesinin Küçüldüğünü Gösterdi

Araştırmalara göre, Jüpiter'in devasa kırmızı lekesinin son yarım yüzyıldır küçülme eğiliminde olduğu gözlemleniyor.
jüpiter

NASA tarafından Jüpiter‘i incelemek amacıyla uzun yıllar önce uzaya gönderilen Juno aracı, gezegen hakkında sürekli olarak yeni bilgiler sağlamaya devam ediyor. Jüpiter’in yakınından geçen Juno’nun topladığı yeni veriler, gezegenin ünlü kırmızı lekesi hakkında yeni ayrıntılar ortaya koydu.

Gezegen üzerindeki fırtınaların neden olduğu büyük kırmızı nokta, Jüpiter’in yüzeyinde kabarık kırmızı bir daire olarak Dünya’dan bile görülebilmektedir. Ancak, yakından incelendiğinde bu noktanın, gezegen üzerinde 16 bin kilometre boyunca daireler çizen, Dünya’yı tamamen içine alabilecek kadar büyük ve yüzlerce yıldır süren bir fırtına olduğu düşünülüyor.

Lekenin neden kırmızı olduğu belirlenemedi.

Jüpiter kırmızı leke

Astronomlar, lekenin kesin olarak ne zaman meydana geldiğini, neden ortaya çıktığını ve niçin kırmızı olduğunu henüz belirleyemedi. Ancak, son elde edilen verilere göre Jüpiter’in yüzeyindeki büyük kırmızı leke küçülüyor. Uzmanlar, bu bölgenin uzun süredir küçük fırtınaları içine çekerek büyüklüğünü koruduğunu, fakat bu fırtınaların giderek azalmaya başladığını belirtiyorlar.

Kırmızı leke 900 km hızla küçülüyor.

Jüpiter kırmızı leke

2012’den bu yana, Büyük Kırmızı Leke daha yuvarlak bir şekil aldı ve her yıl yaklaşık 900 km hızla küçülüyor. Yale Üniversitesi’nde uzay meteorolojisi alanında doktora yapan Caleb Keaveney ve ekibi, Jüpiter’deki kırmızı leke ile daha küçük geçici fırtınalar arasındaki etkileşimleri bilgisayar modelleri kullanarak simüle etti.

Araştırmacılar, bu küçük fırtınaların büyük kırmızı lekeye nasıl etki ettiğini kontrol ederek, lekenin boyutundaki değişiklikleri inceledi. Model, küçük fırtınaların kırmızı lekeye katılması durumunda lekenin büyüdüğünü gösteriyordu. Yani, kırmızı lekenin küçülmesi, çevresinde daha az küçük fırtına bulunduğunu gösteriyor.

Kaynak: DonanımHaber
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir