Gündem Haberleri

Kartalkaya Otel Faciası’nda Otel Sahibi Tutuklandı

Kartalkaya otel faciasında otel sahibi Halit Ergül ve damadı tutuklandı. Yaşanan olayla ilgili yetki tartışmalarını ise Bakan Ersoy değerlendirdi.
kartalkaya

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin can verdiği yangın felaketine ilişkin yürütülen soruşturmada otel sahibi Halit Ergül ve İşletme Müdürü olan damadı Emir Aras tutuklandı.

Bolu’da yaşanan vahim olayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı’ndan yeni açıklama geldi. İşte konuya ilişkin son gelişmeler…

Kartalkaya otel faciasında sahibi ve damadı tutuklandı.

78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel’deki yangına ilişkin soruşturma devam ediyor. Konuya ilişkin gözaltına alınan 14 kişinin 10’u adliyeye sevk edilmiş, 8’inin ise tutuklanması talep edilmişti. Adliyeye sevk edilen otel sahibi Halit Ergül  ve Otelin genel müdürü ve aynı zamanda otel sahibinin damadı Emir Aras tutuklandı. Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun’un ise henüz adliyeye sevk edilmediği öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakanı’ndan açıklama geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gündemde yer alan ‘yetki kimde?’ tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. CNNTürk canlı yayınına katılan Bakan Ersoy’un açıklamasından öne çıkan kon başlıkları şu şekilde:

Yetki kimde?: Kartalkaya’da, turizm merkezlerinde iki yetkili var. İmar yetkisi ve otellerin belgelendirme süreci. Alan sınırlarında İl Özel İdare yetkili. 2021 öncesi nasıldı? Belediye belgeli oteller vardı, bir de Bakanlık belgeli oteller vardı. Yani hem iş yeri açma hem de turizm işletme belgesi alıyorsunuz. 2021’den itibaren dedik ki biz, “turizm çok büyüyor, sadece belediye belgeli olmasın, bakanlıktan turizm yetkisi alsın…” Şimdi belediye belgesi yeterli değil, bakanlık belgesi de alıyor.

5.maddede yer alıyor.” Güvenilir Turizm belgesinden söz ediliyor. Bizim COVID zamanı geliştirdiğimiz bir sertifikasyondu. Sağlık ve hijyen açısından yapılmış bir sertifikaydı. Yani konunun yangın güvenliği ile bir ilgisi yok. İş yeri açmak için gerekli belgeleri almak zorundasınız. Kartalkaya’daki il özel idareye başvuruyor. Burada 5. madde itfaiye raporu. İtfaiye müdürlüğünden alacaksınız diyor.

“Yangın belgesini Bolu Belediyesi veriyor.” İlçe belediyesinde yeterlilik yoksa, il belediyesi. Kartalkaya’da iş yeri açmak belgesi için yangın belgesini Bolu Belediyesi veriyor. Bolu il sınırlarında olduğunuz için başka şehirden alamazsınız. İl sınırları içinde bağlı olduğunu itfaiye olmak zorunda. İş yeri açma ruhsatını takip eden kurum İl Özel İdaresi. Bunların uygunluklarına bakılıyor, uygunsa ruhsat veriyor.

“Geçerli işyeri açma ruhsatı varsa itfaiye raporu da var demektir.” Bize geldiğinde kontrolör yolluyoruz işletmeye. Yollamadan önceki kontrollerde turizmle ilgili kriterlere bakıyoruz. Yangın denetimi yapmıyoruz. Geçerli bir işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı var mı ona bakıyoruz. O ruhsatı İl Özel İdaresi veriyor. Geçerli bir işyeri açma ruhsatı varsa geçerli bir itfaiye raporu var demektir. İş yeri açma çalışma ruhsatının yenilenmesi, itfaiye raporunun da yenilenmiş olduğunu gösteriyor.

İş yeri açma raporunu görünce “tamam” diyoruz. Biz işletmenin niteliklerine bakıyoruz. 2022’de süreç bize geçti, 2022’ye kadar 40 yıllık bir süreçte bakanlık 100 tesis kapatmış. 40 yılda 100 küsur tesis kapatıldı, 2022’den sonra 4 bin 380 tesis kapattırıldı. Yangın yeterlilik denetleme yetkisi sadece itfaiyelerde. Yangın yeterlilik belgesi gerekiyorsa mutlaka kendi itfaiyesinden alması gerekiyor. Mücavir alanın dışında olsa bile itfaiyeden alması gerekir.

“Belediyenin durumu bildirmesi gerekiyor.” Bolu Belediyesi itfaiyesi raporunda 8 ana kusur çıkmış. Böyle bir eksiklik çıktıktan sonra geri çekme gibi bir şey olamaz. İtfaiyenin, İl Özel İdaresi ve İl Turizm Müdürlüğü’ne durumu bildirmesi gerekiyor. Bununla ilgili maddeler de var.

Bence itfaiyenin ilgili kurumlara bunu bildirmesi gerekiyor. Bence bununla ilgili yükümlü. Kanun kısmını bir tarafa bırakıyorum. Vicdani olarak, etik olarak bunu gönüllü şekilde yapması lazım. İl Özel İdare ruhsatı düşürür, kapatma işlemini yapar. 

“Ana bina riskliyken oraya da vermemeniz gerekiyor.” Daha da kötü bir şey, belge geri çekiliyor. Onun yerine 70 metrekare bir yere rapor veriyor. Siz talep üzerine gidip tespit yaptınız. Oraya da otelin girişinde. Hani dışarıda deniliyor ya. Ana bina riskliyken oraya da vermemeniz lazım. Binanın genelini görüyorsunuz ama o güvensiz yerin yanında rapor veriyorsunuz. Yangın yetkilendirme belgesini veren kurum, denetimiyle de yetkili. Mevzuatta yetki var ama zorunluluk yok. Hangi periyotta gideceğinizi mevzuat size bakıyor. Yetkisi var ama zorunluluğu yok.

Raporu geri çekme: Kartalkaya’daki bütün işletmeler, yangın yeterlilik belgesini Bolu Belediyesi İtfaiyesi’nden almış. Bu otelleri yangın açısından denetlemesi gereken de itfaiye. Denetleme yetkisi vardır ancak talep ederse denetler. Talep ederse zorunlu. Denetleme yetkisi verirsen, denetlemeye gidersin. Siz zaten bir işletmenin yangın yeterlilik belgesini veriyorsanız, denetlemekten sorumlu da sizsiniz. Zorunluluk yok. Keyfiyeti itfaiyeye bırakılmış ancak işletme talep ederse denetlemek zorunda. Alanın sorumluluğu İl Özel İdare’de ama bu itfaiyenin sorumluluklarını kaldırmıyor. Raporu geri çekme konusuyla ilgili benim şahsi görüşüm, bu açıklanabilir değil. Böyle bir ortamda kurumun buna kesinlikle izin vermemesi gerekiyor.

“Yüzde yüz başarı sağlamak mümkün değil.” Biz farklı sebeplerle denetledik, biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. Ama denetime gitmeden önce bu otelin dosyasına bakıyorum. Ruhsatı var mı? Biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. İtfaiye işi çok teknik bir konu. Bizim o kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Burada birinci sorumluluk, işletmede. Her yeri korumak istiyorsanız, her yere kontrolör koymak durumundasınız. Yüzde yüz başarı sağlamak mümkün değil.

Kaynak: GazeteDuvar
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir