Eğitim Haberleri

KPSS’nin Yerine Geçen AGS’nin Detayları Belli Oldu: Sınav Ne Zaman Düzenlenecek?

KPSS yerine düzenlenecek olan Alan Geçiş Sınavı'nın (AGS) detayları belli oldu. Buna göre sınav iki oturum üzerinden 13 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.
ags

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce yaptığı açıklamada öğretmen adayları için KPSS olmayacağını ve ÖSYM ile birlikte Akademi Giriş Sınavı (AGS) adında bir sınav organize ettiklerini duyurmuştu. Sınavın detayları belli oldu.

Aktarılan bilgiye göre MEB-AGS, 2025 AGS ve 2025 ÖABT olmak üzere 13 Temmuz’da iki oturum olarak yapılacak.

AGS’de 80 soru için 110 dakika verilecek.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in daha önce duyurduğu Akademi Giriş Sınavı’na ilişkin detaylar belli olmaya başladı. Sınav, MEB-AGS, 2025 AGS ve 2025 ÖABT olmak üzere 13 Temmuz’da iki oturum olarak düzenlenecek. Öğretmen adaylarına, AGS’de 80, ÖABT’de 50 çoktan seçmeli sorudan oluşan testler uygulanacak. Sınav süresi AGS’de 110 dakika olacak. ÖABT’de ise süre alanlara göre değişiklik gösterecek.

ÖABT’de İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri, Matematik, Fizik, Kimya ve Kimya Teknolojisi testleri 90 dakika, Biyoloji, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’yle İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi ve Beden Eğitimi testleriyse 70 dakika olacak.

Ayrıca, ÖABT veya YDS/e-YDS yapılmayan öğretmenlik alanlarında akademiye giriş için MEB-AGS-P1 puanı esas alınacak. Öğretmen adayları, sınava ilişkin konulara https://dokuman.osym.gov.tr adresinden ulaşabilecek.

AGS hesaplama nasıl yapılacak?

Öğretmen adaylarının doğru ve yanlış cevap sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak, adayın ilgili testten almış olduğu ham puanı bulunacak. AGS’de bulunan altı alt test için adayların ham puanı ayrı ayrı hesaplanacak. Ham puanlar kullanılarak ortalama ve standart sapma değerler bulunacak. Ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak, her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. AGS testinde en az 1 ham puanı bulunmayan adaylar, bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacak ve bu adaylara ait herhangi bir sınav puanı hesaplanmayacak.

ÖABT hesaplama nasıl yapılacak?

ÖABT’de öğretmen adaylarının ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak ve bunlar kullanılarak her test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Her test ve alt test için hesaplanan standart puanlar, ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve ağırlıklı puanlar bulunacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’yle İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri testine ilişkin ham puan ve standart puan hesaplama işlemleri testte yer alan üç alt test için ayrı ayrı yapılacak. Bu alandan sınava giren adaylar için diğer şartları sağlamaları halinde MEB-AGS-P1 puanına ek olarak MEB-AGS-P2-16 ve MEB-AGS-P2-17 puanları hesaplanacak.

MEB-AGS-P3 puanının hesaplanmasını isteyen adaylar, puanının hesaplanmasında dikkate alınacak yabancı dil grubunu AGS başvurusunda seçebilecek. İlgili yılda AGS’den önce yapılan YDS ve e-YDS’de başvurudaki yabancı dil grubuna ilişkin puanı olan ve ilgili mevzuatta yer alan yabancı dil grubuyla uyumlu lisans düzeyinde eğitim bilgisi bulunan adayların YDS ve e YDS’ye ilişkin standart puanları, her yabancı dil için ayrı ayrı olmak üzere ortalaması 50, standart sapması 10 olacak şekilde belirlenecek.

İlgili yılda, AGS’den önce yapılan aynı dilde birden fazla YDS ve e-YDS sonucu olan adayların en yüksek sınav sonucu değerlendirmeye alınacak. Farklı dillerde birden fazla sınav sonucu olan adayların ilgili puanının hesaplanmasında başvuruda seçtiği yabancı dil grubu dikkate alınacak.

Kaynak: Diken
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir