Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜFAM) Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, küresel iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklığın fındık ürününü olumsuz etkilediğini belirtti.
Kulaç, önceki yıllardaki ani yağışların aksine bu yıl kuraklık yaşandığını belirtti. “Bu sene yağışlar arasındaki süre uzadı. Bazı bölgelerde bir aydan fazla süre yağış görülmedi. Fındık erken olgunlaşmaya başladı. Susuzluk nedeniyle fındık stres yaşadı ve içini tam olarak doldurmadan olgunlaştı. Küresel iklim değişikliği bazen ani aşırı yağışlarla kendini gösteriyor; örneğin geçmişte Düzce’nin Akçakoca ilçesinde meydana gelen aşırı yağışlar fındık bahçelerini kökünden söküp götürmüştü. Bu yıl ise durum tam tersi; yağışlar arasındaki süre uzadı ve hava sıcaklıkları yüksek geçti” şeklinde konuştu.
Yüksek sıcaklıklar toprağın kurumasına ve fındık ağaçlarının su ihtiyacının karşılanamamasına yol açıyor.
“Fındık toprakta sadece 50 santimetre kök salıyor. Bu dönemde fındık kökünden su alamadı, yağmur da yağmayınca mahsul içini dolduramadı. Erken olgunlaşma ve dökülmelere neden oldu. Aslında bu tam olgunlaşma değil, olgunlaşmadan dökülme. Bu, fındığın randıman kaybına neden oluyor. Önceki yıllarda 55-54-52 randıman gelen fındığın, iklim değişikliğine bağlı bu tarz kurak geçen dönemde 48-47 randımana düşme durumu söz konusu olabilir. Bu yıl kış döneminde havaların iyi gitmesiyle erken tozlaşma, döllenme yaşandı. Hem erken çiçek açması hem kurak geçen dönem yaşanması nedeniyle bu yıl rekolte ve randıman kaybı yaşanacak gibi duruyor.”
Çiftçiler önlem alabilir.
Kulaç, çiftçilerin bahçelerde sulama ve tek ağaç sistemi gibi bazı önlemler alabileceklerini belirtti. “Çiftçilerimiz bahçelerinde sulama yapabilirler. Bu, önlemler arasında yer alıyor. Fındığın kök kısmını sulayarak kurak dönemleri geçebiliriz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Cumhuriyet