Bilim Haberleri

Kutuplardaki Buzullar Eridikçe Günler Hızla Uzayacak

Araştırmalar, kutuplardaki buzların erimesinin Dünya'nın dönüş hızını azalttığını ve günlerin uzunluğunu bir hızla artırdığını ortaya koyuyor.
buzul (gün)

İklim krizi söz konusu olduğunda zamanın çok önemli olduğu biliniyor. Pazartesi günü yayınlanan bir araştırma, kutuplardaki buzulların erimesinin gezegenimizin daha yavaş dönmesine neden olduğunu ve günlerin uzunluğunu “benzeri görülmemiş” bir oranda arttırdığını gösteriyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makale, Grönland ve Antarktika’dan akan suyun ekvator çevresinde daha fazla kütleye neden olduğunu gösteriyor, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan ortak yazar Surendra Adhikari AFP’ye söyledi.

ETH Zürih’ten yardımcı yazar Benedikt Soja, “Bu, bir artistik patinajcının kollarını önce vücuduna yakın tutup sonra uzatarak pirouette yapmasına benziyor” diye ekledi. “Başlangıçta hızlı olan dönüş yavaşlar çünkü kütleler dönüş ekseninden uzaklaşarak fiziksel eylemsizliği arttırır.” Dünya genellikle bir küre olarak düşünülüyor ancak ona ekvator etrafında bir miktar şişkinlik gösteren, biraz satsuma gibi bir “oblate spheroid” demek daha doğru.

Günün uzunluğu standart ölçü olan 86.400 saniyeden birkaç milisaniye artıyor.

Dahası, şekli okyanusları ve kabukları etkileyen günlük gelgitlerin etkilerinden, tektonik plakaların sürüklenmesinden kaynaklanan uzun vadeli etkilere ve depremler ile volkanların neden olduğu ani ve şiddetli kaymalara kadar sürekli değişiyor. Makale, bilim insanlarının uzaydan gelen radyo sinyallerinin Dünya üzerindeki farklı noktalara ulaşma süreleri arasındaki farkı ölçebildikleri ve bunu gezegenin yönelimindeki ve gün uzunluğundaki değişimleri çıkarmak için kullandıkları Çok Uzun Taban Çizgisi İnterferometrisi gibi gözlemsel tekniklere dayanıyor.

Ayrıca Dünya’nın dönüşünü milisaniyenin yüzde biri kadar hassas bir şekilde ölçen Küresel Konumlandırma Sistemi‘ni kullandı ve hatta binlerce yıl öncesine dayanan eski tutulma kayıtlarına baktı. Dünya daha yavaş dönerse, günün uzunluğu standart ölçü olan 86.400 saniyeden birkaç milisaniye artıyor. Şu anda yavaşlamanın daha önemli bir nedeni, milyonlarca yıl boyunca yüzyıl başına 2.40 milisaniyelik kademeli bir yavaşlamaya neden olan “gelgit sürtünmesi” adı verilen bir süreçte okyanusları çeken Ay’ın yerçekimsel çekimi.

Isınan iklimin etkisi, Ay’ın çekiminden daha büyük olacak.

Ancak Adhikari, yeni çalışmanın şaşırtıcı bir sonuca vardığını, insanların yüksek oranda sera gazı salmaya devam etmesi halinde, ısınan iklimin etkisinin 21. yüzyılın sonuna kadar Ay’ın çekiminden daha büyük olacağını söyledi. 1900 yılı ile bugün arasında iklim, günlerin yaklaşık 0,8 milisaniye uzamasına neden oldu.

Bu kulağa çok büyük bir şey gibi gelmeyebilir ve kesinlikle insanların algılayabileceği bir şey değil. Ancak Adhikari, “uzay ve Dünya navigasyonu için kesinlikle pek çok çıkarım var” dedi. Herhangi bir anda Dünya’nın tam yönünü bilmek, şu anda Güneş Sistemimizin çok ötesinde bulunan Voyager sondaları gibi bir uzay gemisiyle iletişim kurmaya çalışırken çok önemlidir; burada bir santimetrelik küçük bir sapma bile hedefine ulaştığında kilometrelerce uzakta olabilir.

Kaynak: Science Alert 
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir