Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanlığı’nın Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelesi Devam Ediyor: 4 Milyar Liralık Saat Ticareti Ortaya Çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle yürütülen mücadele kapsamında 4 milyar liralık kayıt dışı saat ticaretini ortaya çıkardı.
maliye bakanlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyle mücadelesi devam ediyor. Bu kapsamda Vergi Denetim Kurulu, kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefleri tek tek tespit etti.

Yürütülen çalışmalar sonucunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan büyük bir kayıt dışı saat ticareti olduğunu ortaya çıkardı. Konuyla ilgili Bakan Mehmet Şimşek, yürütülen çalışmalar kapsamında çalınmadık kapı bırakmadıklarını söyledi.

Maliye Bakanlığı, 4 milyar liralık kayıt dışı ekonomiyi tespit etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle yürüttüğü mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Risk Analiz Merkezi’nde yapılan incelemeler sonucunda, kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefler tek tek belirlendi Yaklaşık 6 bin 500 mükellefe yönelik yürütülen çalışmada aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesi mercek altına alındı.

Vergi Denetim Kurulu, kayıtlı alınan saatlerin belge düzenlenmeden satışı, kayıtsız temin edilen saatlerin kayıtsız satışı, lüks saatlerin ve bunların imitasyonlarının satışı ile antika saatlerin ticaretine kadar çok sayıda usulsüz işlemi inceleme altına aldı. Banka veya aracı kurumlar ile kapıdan yapılan ödemeler dikkatle tarandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uzun süren çalışmalar sonucunda 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya dayanan kayıt dışı saat ticareti olduğunu tespit etti.

Tüketiciler de mağdur ediliyor.

Hassas şekilde yürütülen inceleme sürecinde kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflerin elektronik ticareti de yaygın şekilde kullandığı belirlendi. İncelemeler kapsamında sanal pos ve kapıda ödeme gibi imkanlarla kayıt dışı ürünlerin satışının yapıldığı tespit edilirken, bu ürünler için satış sonrasında belge düzenlenmediği ve tüketicilerin de edindiği belgesiz ürünler nedeniyle mağdur olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca Vergi Denetim Kurulu, orijinal saatlere yönelik tüketici profilleri de inceliyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de kontrol edilerek, arka planda kara para aklama, gelir saklama gibi suçlara yönelik araştırmalar da yürütülüyor.

Mehmet Şimşek’ten konuyla ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında çalınmadık kapı bırakmadıklarını söyleyerek konuyla ilgili “Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz. Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıt dışılıkla mücadeledir. Programın esaslarından bir tanesi de kayıt dışılıkla mücadeledir.” dedi.

Kaynak: BloombergHT
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir