Teknoloji HaberleriGündem Haberleri

DARPA’nın İlk Denizaltı Drone’u Manta Ray’in Hareket Halindeki Videosu Yayınlandı

Manta Ray denizaltısı hakkında daha fazla ayrıntı açıklandı. Test dalışının 4K 360° turu ve farklı açılardan görüntüleri içeren bir özeti yer aldı.
manta ray

Northrop Grumman bu yılın başlarında Manta Ray prototipini denize indirdiğinde, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)’nın insan gözetimi olmadan uzun menzilli, uzun süreli görevler gerçekleştirebilecek otonom bir Ekstra Büyük Vidasız Sualtı Aracı (XLUUV) geliştirme projesi üzerinde dört yıl süren çalışmaların doruk noktası oldu.

Bu sadece bir gemi veya denizaltı yerine bir iskeleden fırlatılabilecek kadar büyük bir araç gerektirmekle kalmıyor aynı zamanda çok az enerji harcayarak aylar boyunca büyük mesafeler kat etmesini sağlayacak yeni bir yaklaşım gerektiriyor.

Manta Ray büyük yükleri taşıyabilir.

Çok büyük yükler taşıyabilen ve hidrodinamik gövdesi ve esas olarak suda yükselerek ve sonra aşağı kayarak ilerlemesini sağlayan bir yüzdürme sistemi sayesinde mesafe kat edebilen fütüristik bir planör oldu.

Northrop Grumman’da Manta Ray‘in baş araştırmacısı ve baş mühendisi olan Brian Theobald, “Bir planörün gerçekten ilgi çekici bir tahrik mekanizması vardır, hem yukarı hem de aşağı doğru her zaman suda [amaçlı olarak] ileri doğru düşer” açıklamasında bulundu. “Manta Ray’in yukarı ya da aşağı gitmesi gerektiğinde, aracın ağırlığını değiştirmek için deniz suyu pompalayarak kaldırma kuvvetini değiştiriyor.”

Manta Ray, güç tasarrufu için deniz dibinde dolaşıyor.

Hem karada hareket ederken hem de suda süzülürken gösterilen görüntüler, itiş gücünün daha önce düşünüldüğü gibi dört pervane yerine kanatların kenarına yerleştirilmiş iki adet dört kanatlı pervane tarafından sağlandığını ortaya koyuyor. Ayrıca aracın su altındaki manevra kabiliyetinin bir kısmını gösteriyor ve gerektiğinde güç tasarrufu için deniz dibinde dolaşabildiğini doğruluyor. Manta Ray program yöneticisi Joe Deane, “Manta Ray’in mürettebatsız kabiliyeti kritik önem taşıyor çünkü potansiyel olarak tehlikeli ortamlardaki uzun görevler sırasında insanları tehlikeden uzak tutmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: newatlas.com

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir