Microsoft’un AI patronu Mustafa Suleyman, internet üzerindeki içeriğin herkes tarafından özgürce kullanılabileceğini iddia etti. Bu iddia, birçok hukuk uzmanı ve içerik üreticisi tarafından ciddi şekilde eleştirildi.
CNBC’den Andrew Ross Sorkin ile yaptığı röportajda, “AI şirketleri dünya çapında fikri mülkiyeti çaldı mı?” sorusuna yanıt veren Suleyman, açık web’de yayınlanan içeriğin serbest kullanım olduğunu ve herkesin bu içeriği kopyalayıp yeniden üretebileceğini söyledi.
Microsoft AI patronu Suleyman, “1990’lardan bu yana içeriklerin açık webde serbest kullanım olduğu konusunda bir toplumsal sözleşme olduğunu” belirtti.
Ona göre herkes bu içerikleri kopyalayabilir, yeniden oluşturabilir ve kullanabilir. Görüşü; Microsoft’un ve OpenAI’nin, jeneratif AI modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan online hikayeleri çaldığı iddiasıyla karşı karşıya olduğu davalar düşünüldüğünde, şaşırtıcı olmayabilir.
Ancak birçok hukuk uzmanı ve içerik üreticisi, Suleyman’ın bu görüşünü yanlış buluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, bir eserin yaratıldığı anda otomatik olarak telif hakkıyla korunduğu biliniyor. Telif hakkı koruması için başvuruda bulunmak bile gerekmiyor ve eseri web’de yayınlamak haklardan feragat etmek anlamına gelmiyor. Bu durum, özel web lisansları geliştirilmesini gerektirecek kadar karmaşık hale geldi.
Suleyman’ın görüşünün aksine serbest kullanım “toplumsal sözleşme” ile değil, mahkeme kararıyla belirlenir.
Mahkeme; kopyalanan içeriği, nedenini, miktarını ve telif hakkı sahibine zarar verip vermediğini değerlendirerek serbest kullanım izni verebilir.
Birçok AI şirketi, telif hakkıyla korunan içeriği eğitmek için kullanmanın “serbest kullanım” olduğunu iddia ediyor ancak Suleyman bu konuda en açık ve iddialı konuşanlardan biri oldu.
Suleyman; robots.txt dosyasının, belirli botların bir web sitesini taramasını engellemek için kullanılabileceği fikrini destekliyor.
Ancak dosyanın yasal bir belge olmadığını ve serbest kullanım ile karıştırılmaması gerektiğini de kabul ediyor. Bazı AI şirketleri, bu dosyayı da görmezden geliyor ve Microsoft’un ortağı OpenAI, bu şirketler arasında yer alıyor.
Microsoft ve OpenAI’ın bu yaklaşımları, telif hakkı sahipleri ve içerik üreticileri arasında büyük tepkiye neden olmuş durumda. Bu tartışmanın mahkemelerde nasıl sonuçlanacağı ise merakla bekleniyor.
Kaynak: TheVerge