Earth System Science Data (ESSD) dergisinde yayımlanan yeni bir rapor, insan faaliyetlerinin neden olduğu N2O (nitröz oksit) emisyonlarının 1980-2020 yılları arasında %40 oranında arttığını ortaya koydu.
Nitröz Oksit, güçlü bir sera gazıdır. Stratosferik ozon tabakasını delebilir. 1980 yılından bu yana atmosferdeki bu sera gazı konsantrasyonu yıllık ortalama 1.3 ppb (parts per billion) oranında arttı.
N2O sera gazının tarımda kullanılan nitrojen içeren gübrelerden sebep olduğu anlaşıldı
Bu artışın başlıca sebeplerinden biri, tarımda kullanılan nitrojen içeren gübrelerdir. Bu gübreler, toprak mikroorganizmaları tarafından nitrifikasyon ve denitrifikasyon süreçleri aracılığıyla sera gazı üretimine yol açar. Raporda, N2O’nun en yaygın sera gazlarından biri haline geldiği ve insan kaynaklı emisyonlarının önemli bir kısmının tarımsal faaliyetlerden kaynaklandığı belirtilmiştir.
Sürdürülebilirlik nasıl sağlanabilir?
Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu (CSIRO) baş araştırmacılarından Pep Canadell, N2O’nun artık daha hızlı biriktiğini ve küresel ısınmanın artmasıyla tropikal orman toprakları gibi doğal ortamlarda da sera gazının emisyonlarının artabileceğini ifade etmiştir.
Bu bulgular, sera gazı emisyonlarının kontrol altına alınması ve tarımda daha sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Raporda belirtilen verilere göre, dünya genelinde sera gazının emisyonlarının azaltılması, küresel ısınmayı kontrol altına almak için kritik bir öneme sahip.
Kaynak: Sözcü