Uzay

NASA, Ay’a Elektrikli Süpürge Gönderecek

NASA, yürüttüğü Blue Ghost 1 görevi kapsamında Ay'a tozları işlemesi için Lunar PlanetVac cihazını gönderecek.
nasa

NASA, uzayın gizemini ve özelliklerini çözmek adına tam gaz çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda NASA, Blue Ghost 1 görevini gerçekleştiriyor.

Kurum, Blue Ghost 1 görevi doğrultusunda Ay’a göndereceği Lunar PlanetVac aracıyla ay tozunu işleyip numuneleri Dünya’ya geri gönderecek.

NASA, Blue Ghost 1 görevi için çalışmalarını sürdürüyor.

NASA, yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda Ay’a elektrikli süpürge göndermeye hazırlanıyor. Kurum, Blue Ghost 1 görevi kapsamında Honeybee Robotics tarafından geliştirilen Lunar PlanetVac cihazıyla 1 santimetreye kadar olan ay tozunu işleyip numuneleri Dünya’ya geri gönderecek. NASA, bu cihaz ile birlikte örnek toplama ve yerinde testler yapma konusunda yeni yollar keşfetmeyi planlıyor. Ayrıca cihaz, ay tozunun yapışkanlığını ve gaz jetlerinin temizleyici bir ajan olarak verimliliğini test edecek.

Lunar PlanetVac cihazının otonom çalışmasına rağmen gelecekte Ay ve Mars görevleri için astronotlar tarafından kullanılabileceği bildirildi.

Nasıl çalışacak?

NASA tarafından Blue Ghost 1 görevi için kullanılacak Lunar PlanetVac cihazı, basınçlı gaz kullanarak Ay yüzeyindeki tozları dönüştürüyor. Oluşan toz bulutu, pnömatik jetler sayesinde bir aktarım tüpüne yönlendirilerek numune kabına aktarılıyor. Cihaz, 1 santimetreye kadar olan ay tozu parçacıklarını işleyebiliyor. Toplanan Ay toprağı daha sonra eleniyor, numune kabında fotoğraflanıyor ve bulgular Dünya’ya iletiliyor.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan NASA’nın LPV yükünü yöneten Dennis Harris, “Bu cihaz kazı yapmıyor, servis veya değişim gerektirebilecek mekanik bir kola ihtiyaç duymuyor bir vakum temizleyici gibi çalışıyor. CLPS yükünde kullanılan bu teknoloji, su, helyum ve diğer kaynakların aranmasında fayda sağlayabilir ve NASA ile ortaklarına Ay’da habitatlar ve fırlatma rampaları inşa etmek için kullanılabilecek yerinde malzemeler hakkında daha net bir bilgi sağlayabilir. Aynı zamanda, bilimsel bilgileri genişletirken Güneş Sistemi’nin pratik keşfine her adımda katkı sunabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir