NASA’nın 5 milyar dolarlık bütçe ile hazırladığı Europa Clipper görevi, Jüpiter’in çevresindeki yoğun radyasyon ortamında hayatta kalabilecek mi? Çalışanlar, sonda üzerindeki transistörlerde sorun tespit etti. Bu transistörler, sondanın elektrik akışını kontrol eden kritik cihazlar olarak biliniyor. NASA yetkilileri, bu sorunun beklenenden daha düşük radyasyon seviyelerinde transistörlerin arızalanmasının bildirilmesiyle ortaya çıktığını belirtti.
Jüpiter’in yoğun radyasyon ortamı işleri zorlaştırıyor.
Jüpiter’in muazzam manyetik alanı, Dünya’nın manyetik alanından 20.000 kat daha güçlüdür ve yüklü parçacıkları çok yüksek enerjilere hızlandırarak Europa ve diğer iç uyduları bombalar. Bu yoğun radyasyon ortamı, uzay araçlarının aşırı radyasyon seviyelerine karşı dayanıklı olmalarını gerektirir.
Europa Clipper’ın Jüpiter sistemine 2030 yılında ulaşması planlanıyor. Sonda, Europa’nın değil, Jüpiter’in yörüngesinde dönecek olsa da, dev gezegenin uydusu Europa etrafında epeyce zaman geçirecek. Görev planına göre Clipper, 3,5 yıllık programı boyunca Europa’ya yaklaşık 50 uçuş gerçekleştirecek.
Europa Clipper görevinin olası gecikmesi
NASA, halihazırda transistör testlerine devam ediyor, ancak sonuçlar pek umut verici değil. Test verilerine göre, bazı transistörlerin Jüpiter ve Europa yakınlarındaki yüksek radyasyonlu ortamda arızalanabileceği görülüyor. Ajans, bu ayın sonuna kadar ön analizin tamamlanmasını bekliyor.
Europa Clipper’da kullanılan transistörler, Infineon Technologies tarafından üretilen metal oksit yarı iletken alan etkili transistörler (MOSFET) olarak biliniyor. NASA, bu transistörlerin görev üzerinde yıkıcı bir etkisi olup olmayacağını değerlendiriyor. Eğer arızalanabilecek transistörlerin etkisi büyük olmayacaksa, fırlatma planlarına devam edilecek. Ancak etkilenen transistörlerin büyük bir sorun yaratması durumunda görevin ertelenmesi de ihtimaller arasında.
Kaynak: NASA Blog, Donanım Haber