Bilim Haberleri

Neuralink İkinci Beyin Çipi Ameliyatına Hazırlanıyor

Neuralink, ilk insan beyin çipi ameliyatında yaşadığı teknik aksaklıkların ardından ikinci bir hastaya beyin çipi yerleştirmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

The Wall Street Journal’ın raporuna göre, ilk hastanın beynine implante edilen elektrot taşıyan ipliklerin yalnızca %15’i düzgün çalıştı ve %85’i yerinden çıkarak çok az sinyal aldı veya hiç sinyal almadı. Neuralink, bu kaybı telafi etmek amacıyla algoritmalarında değişiklikler yaptı ve sinyalleri doğru bir şekilde kaydetme kapasitesini artırmayı başardı.

İlk Neuralink hastası Arbaugh, yaşadıklarını anlattı.

Neuralink

Neuralink’in ilk hastası 29 yaşındaki Noland Arbaugh, bu inişli çıkışlı deneyimi WSJ ile yaptığı röportajda anlattı. Arbaugh, “Başta çok yüksekteydim ve sonra bu kadar aşağıya inmek çok ama çok zordu. Ağladım.” diyerek duygularını dile getirdi. Başlangıçta Neuralink’ten implantı düzeltmek veya değiştirmek için bir ameliyat talep eden Arbaugh, şirketin daha fazla bilgi beklemeyi tercih etmesiyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Ancak zamanla teknolojiye dair umutlarını yeniden kazandığını ve deneyiminin gelecekteki hastalara fayda sağlayacağına inandığını söyledi

Şirket daha iyi bir sistem ile ikinci ameliyatı gerçekleştirmeyi hedefliyor.Neuralink

Neuralink, ikinci ameliyatı haziran ayında gerçekleştirmeyi planlıyor ve bunun için FDA’dan onay aldı. Şirket; ikinci deneme katılımcısının beynine yerleştirilecek ipliklerin ilk ameliyatın aksine, daha derin bir konuma yerleştirileceğini açıkladı. Bu değişiklik ipliklerin yerinden çıkmasını önlemeyi hedefliyor. Arbaugh’un implantasyonunda kullanılan 3 mm ila 5 mm derinlik yerine, yeni deneme katılımcısının beynine 8 mm derinlikte yerleştirilecek.

Beyin bilgisayar arayüzü teknolojisi yeni bir kavram değil.

Neuralink

2006 yılında araştırmacılar tetraplejili bir hastanın e-postaları açmak, cihazları çalıştırmak ve protez eli ve robotik kolu kontrol etmek için bir “nöral imleci” kullanmasına olanak tanıyan ilk beyin çipi vakasını gerçekleştirmişti. Kullanılan çip beyin dokusuna 1,5 mm’ye kadar nüfuz edebilen, 96 elektrot içeren bir Utah Dizisi idi.

Neuralink’in ikinci deneme katılımcısında daha derin yerleştirilecek iplikler, teknolojiye dair umutları yeniden yeşertiyor. Şirketin hedefi, beyin çipi teknolojisini daha güvenilir ve etkili hale getirerek, gelecekte daha fazla insana yardımcı olmak.

Neuralink’in ikinci ameliyatı ve yapılan iyileştirmeler, şirketin beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde önemli bir dönüm noktası olma potansiyeli taşıyor.

Kaynak: Arstechnica
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir