Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 2025 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarını açıkladı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 285. sıraya yükselerek büyük bir başarıya imza attı. ODTÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında öne çıkarak bu sıralamada yer alan en yüksek dereceli Türk üniversitesi oldu.
QS sıralamasında geçtiğimiz yıllarda önemli yükselişler kaydeden ODTÜ, 2021 yılında 601-650 aralığındayken, 2022’de 551-560, 2023’te 501-510 ve 2024’te 336. sırada yer almıştı.
ODTÜ, bu göstergelerde önemli ilerlemeler kaydederek dünya genelinde önde gelen üniversiteler arasında yer almayı başardı.
QS sıralama sistemi, üniversiteleri değerlendirmek için “akademik tanınırlık”, “işveren tanınırlığı”, “araştırmacı başına öğrenci sayısı”, “araştırmacı başına atıf sayısı”, “sürdürülebilirlik“, “uluslararası araştırma ağı”, “istihdam sonuçları”, “uluslararası öğrenci” ve “araştırmacı oranları” gibi 9 farklı gösterge kullanıyor. Özellikle “işveren tanınırlığı” boyutunda dünya genelinde 101. sıraya yükselen ODTÜ, bu alanda büyük bir başarıya imza attı.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversitenin yıllar süren yatırımlar ve stratejik yönetim anlayışı sayesinde bu başarıya ulaştığını belirtti.
Üniversitenin akademik performansını artırmak için sağlanan teşvikler ve araştırma projelerine yapılan yatırımlar, ODTÜ’nün dünya sıralamalarında yükselmesine yardımcı oldu. ODTÜ, önümüzdeki yıllarda QS ve THE gibi uluslararası sıralama sistemlerinde ilk yüzde 10’luk dilime girmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, üniversite iç süreçlerini geliştirerek ve stratejik yönetim anlayışını benimseyerek daha büyük başarılara imza atmayı planlıyor.
2022 yılında YÖK Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında “Araştırma Üniversiteleri Destek Programı” adlı bir protokol imzalandı.
İmzalanan ve yürürlüğe giren program kapsamında araştırma üniversitelerinde performansa göre hak edilen özel bir AR-GE bütçesi verilmeye başlandı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök şu cümleleri kurdu:
“Ayrıca son yıllarda YÖK Başkanlığı tarafından başlatılan üniversitelerin araştırma performansı değerlendirmesi, girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi ve üniversite izleme ve değerlendirme raporları gibi uygulamalara ilave olarak yükseköğretim kurumları arasında pozitif rekabet oluşturmaya yönelik muhtelif uygulamalar da üniversitelerimizin üretkenliğinin artırılması bakımından önemli etkiler oluşturan stratejiler olmuştur. Bu ve benzeri uygulamalar sayesinde yükseköğretim kurumlarındaki farkındalık düzeyinin de artmasıyla birlikte üniversitelerimizde performans ve üretkenliğin artırılmasına yönelik çalışmalarda önemli bir artış meydana geldi.”
Kaynak: AA