Kuzey Japonya’da bir çip fabrikası inşa etmekte olan Rapidus Corporation, gelişmiş yapay zekâ uygulamalarına yönelik 2 nm çip üretimi için tam otomatik bir hat oluşturmak üzere robotları ve yapay zekâyı kullanacağını söyledi. Nikkei Asia, 2 nm yongalarının prototip üretiminin önümüzdeki yıl başlayacağını, ancak seri üretimin en erken 2027 yılına kadar başlamayacağını bildirdi.
Otomasyonun üretim sürelerini hızlandıracağı ve şirketin çipleri rakiplerine kıyasla üçte bir oranında daha kısa sürede teslim etmesine olanak sağlayacağı düşünülüyor. Şirketin fabrikasının dış yapı inşaatının bu yıl Ekim ayına kadar tamamlanması ve EUV litografi araçlarının Aralık ayında gelmesi bekleniyor.
Daha yüksek verimlilik için tüm aşamalar otomatikleşecek.
Tam otomatik bir fabrika yaratmaya yönelik bu girişim, Rapidus’un yarı iletken fabrikası işinde halihazırda yerleşik olan diğer şirketlere karşı bir avantaj elde etmesine yardımcı olacak. EUV litografisini de içeren ön uç yonga üretim süreçleri çoğu üretim tesisinde halihazırda yüksek oranda otomatikleştirilmiş olsa da ara bağlantı, paketleme ve test gibi arka uç süreçler hâlâ insan emeği yoğun süreçler.
Rapidus’un bu hamlesi, daha yüksek verimlilik için tüm aşamaları tamamen otomatikleştirecek. Rapidus Corporation Başkanı Atsuyoshi Koike, “aynı 2 nm ürünlerde diğer şirketlere göre daha yüksek performans ve daha hızlı geri dönüş süreleri sunacak” diyor. Şirketin yapay zekâ çiplerini çok daha hızlı üretebilmesi, özellikle de 2025’te üretime başlaması planlanan rakipleri TSMC ve Samsung’un iki yıl gerisinde olduğu için çok önemli. Yapay zekâ hızlandırıcı pazarının bu yıl %250 oranında büyümesinin beklendiği göz önüne alındığında bu özellikle doğru.
Şu anki haliyle Rapidus’un özel finansman bulması zor.
Rapidus, fiyat kalitesinden ödün vermeden çipleri rakiplerinden çok daha hızlı teslim edebilirse, pazarda önemli bir yer edinecek. Daha hızlı teslimat süresi, veri merkezlerine ve diğer yapay zekâ şirketlerine devasa bilgi işlem sistemlerini planlama ve dağıtma konusunda daha fazla esneklik sağlayacak.
Ancak, bu olumlu görünüme rağmen, şirketin tam olarak faaliyete geçmeden önce birkaç engeli var. Rapidus, 2025 yılında prototip oluşturmaya başladığında 2 trilyon yen (14 milyar dolar) ve seri üretime başlamak için en az 3 trilyon yen (20 milyar dolar) gerektiğini söylüyor. Japon hükümetinden halihazırda 920 milyar yen bekliyor, ancak Rapidus’un bir sicili olmadığı için özel sektör hâlâ boşluğu doldurmakta tereddüt ediyor. “Şu anki haliyle Rapidus’un özel finansman bulması zor.” Bununla birlikte Koike, “Devlet kredi garantileri sistemi gibi sermaye artırımını kolaylaştırmaya yönelik tartışmalar ilerliyor” diye ekliyor.
Kaynak: Tom'sHardware