Gündem Haberleri

Sebaste Antik Kenti’nde Orta Bizans Dönemine Ait 9 Mezar Bulundu

Uşak'ın Sivaslı ilçesi Selçikler beldesindeki Sebaste Antik Kenti'nde, 44 yıl aradan sonra 2022'de yeniden başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.
Sebaste Antik Kenti

Uşak’ın Sivaslı ilçesi Selçikler beldesinde bulunan Sebaste Antik Kenti’nde 2022 yılında 44 yıl aranın ardından yeniden başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında yürütülen kazılarda, Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Emre Taştemür ve Doç. Dr. Münteha Dinç de görev alıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde Anadolu’nun önemli kentlerinden biri olan ve aynı zamanda piskoposluk merkezi olarak bilinen Sebaste’de bu yılki kazılar, “büyük kilise” olarak adlandırılan bölgede yoğunlaştı. Ağustos ayında başlayan çalışmalar neticesinde, kilisenin kuzey bölümünde çoğunluğu bebek ve çocuklara ait 9 mezar bulundu.

Sebaste Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında iki farklı mezar türüyle karşılaşıldı.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Emre Taştemür, 2022 yılında çevre temizliği ile başlanan çalışmaların, geçtiğimiz yıl alınan harç örnekleri doğrultusunda restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla devam ettiğini belirtti. Taştemür, “büyük kilise”nin “kuzey nef” olarak bilinen bölümünde yoğun bir kazı çalışması yürüttüklerini ve bu bölgenin Roma hamamının temelleri üzerine inşa edildiğine dair bulgular elde etmeyi amaçladıklarını ifade etti. Ancak kazılar sırasında, özellikle Orta Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 9 mezar ortaya çıkarıldı. Mezarların milattan sonra 9. ve 13. yüzyıllar arasında tarihlendirildiğini söyleyen Taştemür, bu mezarların çoğunun bebek ve çocuklara ait olduğunu belirtti.

Mezar tipolojileri hakkında da bilgi veren Taştemür, iki farklı mezar türüyle karşılaştıklarını aktardı. Bunlardan birinin çatı şeklinde inşa edilen tuğla mezarlar olduğunu, diğerinin ise taş örgüyle yapılan mezar tipolojisi olduğunu ifade etti. Mezarların Orta Bizans dönemine ait olduğunu zeminin yaklaşık yarım metre üzerindeki dolgudan anladıklarını belirten Taştemür, “Bu mezarların çoğunluğunun çocuk ve bebeklere ait olmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. İlerleyen süreçte bu kişilerin ölüm nedenleri, yaşları ve buraya neden gömüldüklerine dair daha fazla bilgiye ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

Değerli eşyalar ortaya çıktı.

Kazı çalışmaları sırasında ayrıca kolye uçları ve cam bilezikler gibi buluntulara da rastlandı. Mezarların, Hz. İsa’nın doğudan gelip tüm ölüleri dirilteceği inancına uygun olarak doğu-batı yönünde yer aldığı tespit edildi.

Kazı çalışmalarına katkıda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Uşak Valiliği İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sivaslı ve Selçikler belediyelerine teşekkür edildi.

Kaynak: AA
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir