Bilim Haberleri

Türk Araştırmacılar SMA ve Pankreas Kanseri için Yenilikçi Tedavi Geliştirdi

Ortopedi cerrahı Cenk Öztürk öncülüğünde bir grup Türk bilim insanı, Malta’da kurdukları COMED Therapeutics laboratuvarında SMA ve pankreas kanseri üzerine yürüttükleri preklinik çalışmaları tamamladı.

Ortopedi cerrahı Cenk Öztürk öncülüğünde bir grup Türk bilim insanı, Malta’da kurdukları COMED Therapeutics laboratuvarında SMA ve pankreas kanseri üzerine yürüttükleri preklinik çalışmaları tamamladı. Bilim insanları, tedaviler için ABD’de patent başvurusunda bulunurken, dünyanın önde gelen klinik araştırma merkezlerinden Charles River laboratuvarlarında hayvan deneyleri başlatılacak.

Ankara doğumlu Cenk Öztürk, ortopedi cerrahisi alanında çalışırken kanser araştırmalarına yönelme sürecini, annesini kanser nedeniyle kaybetmesinin ardından yaşadığı travma ile anlatıyor. Türkiye’de bilim insanlarını bir araya getirmek için biyoteknoloji şirketi kuran Öztürk, yeterli fon bulamayınca Malta’nın sunduğu destekleri araştırarak ekibiyle birlikte 2023 yılında Malta’ya taşındı.

SMA tedavisi İçin 2024 nisan ayında ABD’de patent başvurusu yapıldı.

COMED Therapeutics’in çalışmaları, Bill & Melinda Gates Vakfı’nın da dikkatini çekti ve ekip, pandemi sürecinde vakıf ile görüşmeler yaptı. Malta Devleti, laboratuvarın kurulumu için 2.5 milyon Euro’luk fon sağladı ve araştırmalar hız kazandı. SMA, kas hareketlerini sağlayan sinir sistemini etkileyen genetik bir hastalık. COMED ekibi, SMA’nın laboratuvar ortamında tamamen çözüldüğünü belirtiyor. 2024 Nisan ayında ABD’de patent başvurusu yapılan tedavi, dünyada hayvan testleri gerçekleştiren kuruluşlardan Charles River ile yapılan anlaşma kapsamında önümüzdeki ay Finlandiya’daki merkezde hayvan deneylerine başlayacak.

Mevcut SMA tedavilerinin yüksek maliyetli olması nedeniyle birçok hasta ailesi bağış kampanyaları düzenlemek zorunda kalıyor. COMED’in geliştirdiği tedavi başarıya ulaşırsa, SMA hastaları için daha erişilebilir bir alternatif sunulabilir. Ancak bilim insanları, henüz yolun başında olduklarını ve fazla umut vermenin doğru olmayacağını da vurguluyor. Dünyanın en agresif kanser türlerinden biri olan pankreas kanserine yönelik geliştirilen tedavi, klasik yöntemlerden tamamen farklı bir mekanizmaya dayanıyor. Mevcut akıllı ilaçlar hücre yüzeyine etki ederken, COMED laboratuvarı, kanser hücresinin içerisine doğrudan etki eden bir tedavi modeli geliştirdi.

Pankreas kanseri tedavisi Estonya’da başarıyla test edildi.

Bu model, Estonya’daki gelişmiş bir laboratuvarda test edildi ve pankreas kanseri hücreleri üzerinde başarılı sonuçlar alındı. Hayvan testleri aşamasına geçildiğinde, bu tedavinin kanser araştırmalarında devrim niteliğinde bir gelişme sağlayabileceği belirtiliyor. Cenk Öztürk, Türkiye’den yetişen temel bilimcilerin doğru desteklerle büyük başarılara imza atabileceğini belirterek, “Bizim geliştirdiğimiz teknik çok özel. Eğer pankreas kanseri hayvan testlerini geçersek, dünya çapında büyük bir adım atılmış olacak” diyor.

Şirketin 10 temel bilimciden oluşan ekibi, Malta’nın sağladığı desteklerle tüm süreçleri buradan yürütüyor. COMED’in tüm patent başvurularını Malta üzerinden yapması, bu desteğin en önemli karşılığı. Cenk Öztürk ve ekibinin hedefi, Türkiye’nin bilim insanlarının dünya çapında neler başarabileceğini göstermek. Özellikle pankreas kanseri tedavisindeki yenilikçi yaklaşım, eğer başarılı olursa, tıp dünyasında çığır açabilir.

Kaynak: Gazete Oksijen
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir