Ekonomi Haberleri

2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Yayınlandı: Sosyal Güvenlikte Aktüeryal Denge Güçlendirilecek

2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, sosyal güvenlikte aktüeryal dengenin güçlendirilmesi için reform alanları belirleyecek.
Sosyal Güvenlikte Aktüeryal Denge Güçlendirilecek

2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlanarak emeklilik sisteminde önemli düzenlemelere yer verdi. Programda, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) dahil birçok sosyal güvenlik konusunun 2025 yılında şekilleneceği vurgulanıyor. Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre, BES’ten farklı olarak, çalışanların otomatik olarak katıldığı ve işveren katkısıyla oluşturulan “Otomatik Katılım Sistemi” ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek.

Bu sistem, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi modeliyle entegre edilecek. Çalışmalar, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Danışma Kurulu ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Zorunlu ikinci basamak emekliliğin etkinleştirilmesi amacıyla, fon çeşitliliğinin artırılması, BES kesintilerinin azaltılması ve 25 yaş altındaki üniversite öğrencilerinin BES’e katılımının teşvik edilmesi gibi önlemler de alınacak. Pandemi süreciyle birlikte esnek çalışma modeline geçen iş hayatında, uzaktan çalışanlar için 2025 yılında hukuki altyapının geliştirilmesi hedefleniyor.

Sosyal güvenlikte mali sürdürülebilirlik için otomatik ayarlama mekanizmaları geliştirilecek.

Yıllık Programda dikkat çeken bir diğer madde ise ’emeklilik yaşı’ ile ilgili. Programın 406.3 kodlu tedbirinde, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışına uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarının oluşturulacağı ifade edildi. 2008 yılında yapılan düzenlemenin en çok eleştirilen unsurlarından biri olan aylık bağlama sisteminde de değişiklik yapılacağına dair işaretler verildi. Çalışanların daha uzun süre istihdamda kalmalarını teşvik etmeye yönelik ilave maliyet oluşturmayacak tedbirlerin araştırılacağı kaydedildi.

Yaşlı bakım hizmetleri için yeni ‘bakım sigortası’ oluşturulması öngörülüyor.

Sosyal güvenlikte, aktüeryal dengenin güçlendirilmesi için reform alanları belirlenecek ve kurumlar arası ortak çalışmalar gerçekleştirilecek. İstatistik kapasitesinin artırılması ve düzenli izleme ile raporlama mekanizmasının oluşturulması da programda yer aldı. Plan kapsamında, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için yeni bir sigorta kolu olarak ‘bakım sigortası’ oluşturulması öngörülüyor. Sürekli işgörmezlik veya maluliyet geliri alanların yeniden istihdama katılması için mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecek. Ayrıca, prim borçlarının tahsilatının etkinleştirilmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadele için denetimlerin güçlendirilmesi gibi önlemler de planın bir parçası.

Kadın, genç ve engellilerin istihdama katılması için de çeşitli çalışmalar yapılacağı ifade edilirken, işverenlerin SGK ile ilgili işlemlerinin kolaylaştırılması, bürokrasinin azaltılması ve tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaştırılması hedefleri de belirtildi.

Kaynak: Sputnik
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir