Sosyal Medya

BTK’dan Yeni Düzenleme: Sosyal Medya Platformlarına Şirket Kurma Zorunluluğu Geliyor

sosyal medya

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK) “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Hazırlanan yönetmelik taslağı internet sitesinde tartışmaya açıldı.

Yapılması planlanan değişiklikle birlikte popüler sosyal medya platformlarına Türkiye’de şirket açma zorunluluğu getirildi.

BTK’nin yeni düzenlemesi hakkında detaylar

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK) “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde yapmayı planladığı değişiklik taslağını internet sitesinde tartışmaya açtı. Duyuruya göre, 28 Nisan’a kadar fikir belirtilmesi yönünde süre tanındı. Yönetmeliğe eklenen maddeye göre sosyal medya platformları, Türkiye’de şirket kurmak zorunda olacak. Düzenlemeye uyumayan platformlar ise bant daraltma ve para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Yönetmelik taslağında yer alan maddede “Şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, faaliyetlerini Türkiye’de kurdukları anonim şirket ya da limited şirket statüsündeki tam yetkili temsilcileri vasıtası ile Kurumca yapılacak yetkilendirme çerçevesinde yürütürler. Bu kapsamda, yurtdışında yerleşik bir şirketin Türkiye’de hizmet sunmak üzere yetkilendirilmek amacıyla kuracağı şirketin paylarının tamamının söz konusu şirkete ait olması gerekir. Tüketicinin korunması, rekabetin tesisi ve korunması, şebeke ve bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması, birlikte çalışabilirlik, sektörel verilerin ve güvenlik olaylarının Kuruma raporlanması ile kamu düzeni ve milli güvenliğe ilişkin hususlar gibi Kurumun Kanunlarla verilen görevlerini yerine getirmek amacıyla Kurumca yapılabilecek ilave düzenlemelere tabidir.” denildi.

2026’ya kadar süre tanındı.

Sosyal medya platformlarına söz konusu şartları yerine getirmeleri adına 1 Ocak 2026’ya kadar süre tanındı. Taslakta, ceza maddesi olarak “Yetkilendirilmeksizin hizmet sunan şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara, bir milyon Türk lirasından otuz milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Söz konusu idari para cezasını süresinde ödemeyen ve Kurumca yapılacak bildirimden itibaren altı ay içerisinde yetkilendirme almayanların internet trafiği bant genişliğinin yüzde doksan beşine kadar daraltılmasına karar verilir.” ifadeleri kullandı.

Kaynak: NTV

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir