Ocak ayında Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre TBMM Yapay Zeka Komisyonu kurulmuş, başkanlığa ise AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez getirilmişti.
Fatih Dönmez, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Başkan Dönmez, kurulan Komisyonu’nun Mayıs ayında çalışmaları tamamlayacağını açıkladı.
Başkan Fatih Dönmez, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu çalışmaları hakkında konuştu.
Ocak ayında kurulan TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu‘nun Başkanı olan Fatih Dönmez, yapılan çalışmaları değerlendirdi. 3-4 ay içinde Komisyon’un çalışmalarını tamamlamayacağını dile getiren Dönmez, hedeflerinin bilimle, adaletle ve toplumsal duyarlılıkla şekillenen bir yapay zeka ekosistemi yaratmak olduğunu vurguladı. Komisyon üyelerinden fikirler aldıklarını belirten Fatih Dönmez, ek olarak kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörden, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından yapay zeka alanında yetkin uzmanlardan bir havuz oluşturduklarını ve bu isimlerle fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Komisyon’un bir aylık ek süre alma hakkını kullanabileceğini dile getiren Dönmez, Mayıs ayında çalışmaları tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Komisyon Başkanı Fatih Dönmez, tamamlanan çalışmalar ile ilgili raporun birkaç ay içerisinde iletileceğini belirtti. Dönmez “Ben tatminkar bir rapor ortaya çıkacağı kanaatindeyim. Sonrasında ihtiyaç olursa, Meclisimizin takdirinde; bununla ilgili çalışmalar devam ettirilebilir.” değerlendirmesinde bulundu. Dönmez, söz konusu raporun ayrıca Türkiye’nin küresel rekabette ihtiyaç duyduğu ve buna bağlı olarak çalışma yapılması gereken alanlara ışık tutacak, farkındalık yaratacak bir “vizyon belgesi” olacağını kaydetti.
Komisyon 3 başlıkta çalışmalarını sürdürüyor.
Komisyonu’nun 3 başlıkta çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Fatih Dönmez, bu başlıkların “yapay zeka konusundaki kazanımlar”, “yapay zekanın risklerinin tespiti ve tedbirlerin alınması” ve “hukuki altyapı” olduğunu aktardı.
Türkiye’de henüz yapay zekayla ilgili yasal düzenleme olmadığını belirten Dönmez, ihtiyaç olduğuna dair fikir oluşması halinde düzenlenecek raporda bunu ileteceklerini söyledi. Dönmez, Komisyon’a davet ettikleri uzman isimlerden “yasal düzenleme ihtiyacı olup olmadığı” konusunda fikir aldıklarını ve bu fikirleri not ettiklerini belirtti.
Yapay zeka meslek gruplarını etkileyecek mi?
Yapay zeka ve dijitalleşen dünyanın bazı meslek gruplarını zorlayabileceğini kaydeden Dönmez, aynı zamanda yeni iş fırsatlarının da doğabileceğini vurguladı. Dönmez, yapay zeka kullanımının, gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin milli gelirine yaklaşık yüzde 5 ilave katkısının olabileceğini söyleyerek “Yapay zekanın üretkenliği ve verimliliği artıracağı kanaatindeyim.” dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı