Teknoloji Haberleri

Temu, Avrupa Komisyonu’nun Yasadışı Ürün Satışı İncelemesiyle Karşı Karşıya

Avrupa Komisyonu, çevrimiçi pazar yerlerinde yasadışı ürün satışıyla ilgili olarak, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında Temu'dan bilgi talep etti.
Temu

Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında 11 Ekim Cuma günü yaptığı basın açıklamasıyla, çevrimiçi pazar yerinde yasadışı mal satan tüccarlar konusunda Temu’ya bir bilgi talebi gönderdiğini duyurdu. PDD Holdings’in sahibi olduğu Temu, yasadışı malların satışı konusunda giderek artan bir incelemeye tabi tutuluyor.

Temu, kurucusu Colin Huang’ın daha önce Çin’in en büyük e-perakendecilerinden biri olan Pinduoduo’yu kurduğu bilinen bir e-ticaret platformu olarak dikkat çekiyor. Avrupa Komisyonu, DSA kapsamındaki bu adımın, Temu’ya yönelik resmi bir soruşturmanın ilk aşaması olabileceğine işaret etti.

Temu’nun, 21 Ekim’e kadar yanıt vermesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonu, şirketten çevrimiçi pazarında yasadışı ürünler satan tüccarların varlığını azaltmaya yönelik hangi önlemleri aldığını ve bu ürünlerin yayılma riskleri ile tüketici sağlığına yönelik tehditlerin önlenmesi için hangi adımları attığını detaylandırmasını talep etti.

Temu, Şubat ayında yürürlüğe giren DSA’nın genel kurallarına tabi olmasına rağmen, Mayıs ayında “çok büyük bir çevrimiçi platform” (VLOP) olarak belirlenmişti. VLOP’lar, 45 milyondan fazla kullanıcıya sahip platformlar olup, toplum için “sistemik risk” oluşturan platformlar olarak daha katı düzenlemelere tabidir. Bu kapsamda, Temu’nun güvenli olmayan ve sahte ürünlerin yayılma riskini değerlendirme ve azaltma yükümlülüğü bulunuyor.

Avrupa Komisyonu, haziran ayında da Temu’dan yasadışı ürünlerle ilgili bilgi talep etmişti.

Bir şirket sözcüsü Euractiv’e yaptığı açıklamada, Temu’nun bu bilgi talebine tam işbirliği ile yanıt verdiğini ve VLOP olarak belirlenmesinden bu yana önemli önlemler aldığını belirtti. Şirket, uygulamalarını geliştirme sürecini sürdürdüğünü vurguladı. Bu, Avrupa Komisyonu’nun Temu’dan bilgi talep ettiği ilk sefer değil. Haziran ayında da platformdan, yasadışı ürünlerin işaretlenmesine yönelik mekanizmalar hakkında ayrıntılı bilgi talep edilmişti.

Almanya, Avusturya, Danimarka, Hollanda ve Fransa, Eylül ayı sonunda Avrupa Komisyonu ve Konsey’e çağrıda bulunarak, Temu ve diğer büyük platformların DSA’yı sıkı bir şekilde uygulamalarını istemişti. Tüketici koruma ve piyasa gözetim yetkilileri, bu platformlarda satılan ürünlerin Avrupa standartlarına uymadığını tespit etmişti.

Kaynak: Euractiv
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir