Sosyal Medya

TikTok Türkiye’de 16,5 Milyon İçerik “Topluluk Kuralları” İhlali Nedeniyle Kaldırdı

TikTok, geçen yıl Türkiye'de "topluluk kuralları"nı ihlal eden yaklaşık 16,5 milyon içeriği kaldırdı.
TikTok Türkiye'de 16,5 Milyon İçerik "Topluluk Kuralları" İhlali Nedeniyle Kaldırdı

TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 16,5 milyon içeriğin “topluluk kurallarını’’ ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldığını açıkladı. Gelen, bu içeriklerin büyük bir kısmının henüz şikayet edilmeden platformdan kaldırıldığını belirtti.

Güvenlik için çok yönlü strateji

TikTok Türkiye'de 16,5 Milyon İçerik "Topluluk Kuralları" İhlali Nedeniyle Kaldırdı

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Emir Gelen, ayda 1 milyarın üzerinde içeriğin paylaşıldığı TikTok’ta güvenliği sağlamak için çok yönlü bir strateji uyguladıklarını ifade etti. Bu süreçte hem kural ihlallerini otomatik tespit eden yapay zeka teknolojisinden hem de 40 binden fazla kişiden oluşan manuel inceleme ekiplerinden yararlandıklarını belirtti.

Gelen, “Türkiye’de kural ihlali yapılan içeriklerin %98,9’unu proaktif olarak kaldırdık. Bu oran, küresel ortalamanın üzerinde. TikTok olarak şikayetlere verdiğimiz yanıtlar, eğitimli profesyoneller ve avukatlardan oluşan ekip tarafından incelenerek oluşturuluyor. Kullanıcılarımızın iş birliğini çok önemsiyoruz. Şikayet edilen içeriğin kuralarımızı ihlal etmediğinin tespit edilmesi halinde, hukuka aykırı içeriğin kaldırılması amacıyla içerik şirket içi hukuk ekibimiz tarafından inceleniyor. İçeriğin hukuka aykırı olması veya ‘topluluk kuralları’mızı ihlal etmesi halinde, ‘Olay Yönetim’ ve ‘Kullanıcı Geribildirimi’ ekipleri içeriği kaldırarak raporlayan kişiye yanıt veriyor. İçeriğin kurallarımızı ya da herhangi bir mevzuatı ihlal etmemesi durumunda şikayete olumsuz dönülüyor ve içerik kaldırılmıyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

TikTok’da yasaklanan eylemler ve moderasyon süreçleri

TikTok Türkiye'de 16,5 Milyon İçerik "Topluluk Kuralları" İhlali Nedeniyle Kaldırdı

Emir Gelen, TikTok’ta yasaklanan eylemleri şu şekilde sıraladı:

“TikTok’a yetkisiz yöntemlerle erişme, hassas, gizli, ticari veya kişisel bilgi edinme girişimleri ve platformun güvenliğini, bütünlüğünü veya güvenilirliğini kötüye kullanma.” Moderasyon süreçlerini bu yasaklı eylemlerden yola çıkarak oluşturulan politika kategorilerine dayandırdıklarını belirten Gelen, “Bu kategoriler, ‘dürüstlük ve özgünlük’, ‘gizlilik ve güvenlik’, ‘güvenlik ve nezaket’, ‘akıl ve ruh sağlığı’, ‘düzenlemeye tabi ürünler ve ticari faaliyetler’, ‘hassas ve yetişkinlere yönelik temalar’ ve ‘gençlerin güvenliği ve refahı’ olarak belirlenmiş durumda. Yayınladığımız son Şeffaflık Raporu’na göre en çok içerik kaldırılan kategorimiz, %33,3’le ‘hassas ve yetişkinlere yönelik temalar’ oldu.”

‘’Gençlerin güvenliği öncelik.’’

TikTok Türkiye'de 16,5 Milyon İçerik "Topluluk Kuralları" İhlali Nedeniyle Kaldırdı

Türkiye’de gençlerin güvenliğinin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Emir Gelen, “18 yaş altındaki kullanıcılarımıza 60 dakikalık günlük TikTok kullanım süresi sunuyoruz. Ayrıca 13-18 yaş gençlere ait TikTok hesaplarının ebeveyn kontrolünde olmasını sağlayan ‘Aile Eşlemesi’ özelliğimizi yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bu özellik, ebeveyn ve genç hesaplarının birbirine bağlanmasına, güvenlik ayarlarının kişiselleştirilmesine, uygulamadaki ekran sürelerinin ayarlanmasına ve akışta görüntülenebilecek içeriklerin aileler tarafından belirlenmesine imkan tanıyor. Yakın zamanda Aile Eşlemesi kullanımını Türkiye’de artırmaya yönelik kampanya başlattık. Amacımız, TikTok’un aile dostu platform olarak kalmasını sağlamak.” dedi.

Gelen, TikTok’un hem globalde hem de Türkiye’de “topluluk kurallarına’’ sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bu kuralların ihlali tespit edildiğinde çeşitli yaptırımlar uyguladıklarını belirtti. Ayrıca, platforma yönelik soruları şeffaflıkla yanıtladıklarını ve doğru bilinen yanlışları düzeltmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na katılarak soruları yanıtladıklarını ve yeni davetler gelmesi halinde yine katılacaklarını sözlerine ekledi.

TikTok’un Türkiye’deki faaliyetlerinin, platformun yerelleşmeye ve Türkiye değerlerine ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Gelen, bu sorumluluk bilinciyle çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: AA
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir