THY’nin kuruluşunda sadece 5 uçak bulunuyordu: 2 adet 5 koltuklu King Bird, 2 adet 4 koltuklu Junkers F-13 ve 1 adet 10 koltuklu ATH-9. 1936’da filoya yeni uçaklar katıldı ve uçak sayısı 8’e, koltuk sayısı ise 64’e ulaştı.
1938’de adı “Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü” olarak değiştirildi ve Ulaştırma Bakanlığına bağlandı. 1947’de İstanbul’dan Atina’ya yapılan ilk yurt dışı uçuşuyla uluslararası arenaya adım attı.
Türk Hava Yolları’nın Jet Çağına Girişi ve Modernleşme Süreci
1958’de filoya katılan Viscount 794 uçakları, THY’nin jet çağına adım atmasını sağladı. 1959’da grafik tasarımcı Mesut Manioğlu tarafından çizilen ve bugün de kullanılan THY logosu, yaban kazından ilham alınarak oluşturuldu. 1973’te McDonnell Douglas DC-10 uçaklarının filoya katılmasıyla THY, Avrupa’nın ilk geniş gövdeli uçak filosuna sahip oldu.
Türk Hava Yolları’nın Teknolojik Atılımları
1996’da internet sitesini, 2001’de çağrı merkezini hizmete açan THY, 2003’te elektronik bilet ve online check-in uygulamalarıyla bilet almayı kolaylaştırdı. 2008’de Star Alliance üyesi olarak uluslararası arenada prestij kazandı. 2018’de İstanbul Havalimanı’na taşınarak yenilenme sürecine giren THY, kurumsal kimliğini ve kabin üniformalarını yeniledi.
Türk Hava Yolları’nın Günümüz ve Gelecek Hedefleri
Bugün THY, Avrupa’nın en genç ve modern filosuna sahip olup, 2024’te uçak sayısını 456’ya çıkarmayı başardı. 2023’te 1 milyarıncı yolcusunu taşıyan THY, 91 yıllık başarı dolu tarihini kutlarken, geleceğe yönelik büyük hedefler belirlemeye devam ediyor. Havayolu şirketi, yenilikçi hizmetleri ve geniş uçuş ağıyla global arenada liderliğini sürdürüyor.
Türk Hava Yolları, 91 yıllık tarihinde butik bir hava yolu şirketinden dünyanın en çok ülkesine uçan hava yoluna dönüşerek büyük bir başarı hikayesi yazdı. Gelişen teknolojiye ayak uydurarak, inovatif hizmetlerle müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı başardı. Gelecekte de bu başarıyı sürdürmek için kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.
Kaynak: AA