Gündem Haberleri

Türkiye Fay Haritası Güncellendi: 485 Aktif Fay Hattı Mevcut

Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve daha büyük depremler oluşturabilecek kapasiteye sahip 485 aktif fay hattı bulunmaktadır.
fay hattı

Türkiye’de deprem araştırmalarıyla ilgilenen kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler, çalışmalarını bu harita verilerini kullanarak yürütmektedir. Bu bağlamda, MTA’nın güncel fay hattı haritası da gündemde kalmaya devam ediyor.

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer almaktadır. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi’nden başlar ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde kuzeydoğuya doğru son bulur.

Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 24 ilde aktif fay bulunmakta.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Maraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş’a kadar uzanır ve Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir. AFAD’dan alınan bilgilere göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer fay hatları üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin doğrudan şehir merkezinden aktif fay geçmektedir. Ayrıca, 80’den fazla ilçe de doğrudan aktif fay hatları üzerindedir.

Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi’nden başlar ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak, Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kesimleri, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde ilerler. Ayrıca, Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu kuşak içerisinde yer almaktadır.

İstanbul ve Ankara’da diri fay mevcut değil.

Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca çeşitli aktif fay hatları yer almaktadır. Bu fay hatlarına uyumlu deprem kuşağı, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i kapsamaktadır. Burdur ve Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de fay hatları uzanmaktadır. MTA’nın aktif fay hatları haritasına göre, en uzun aktif fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı’dır. İstanbul ve Ankara’da aktif fay bulunmamakla birlikte, yakınlarındaki fay hatları bu iller için de risk oluşturmaktadır.

MTA Diri Fay Haritasına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli bölgeler;

Birinci derece riskli bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Dersim, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci derece riskli bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Üçüncü derece riskli bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Antep’in de bazı bölgeleri, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler: Deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta bulunan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Kaynak: gazeteduvar.com

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir