Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. Bu önemli gelişme, Türkiye’nin izlediği politikaların güvenilirliğini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, gri listeden çıkışın yatırımcı girişlerinde artış sağlayacağını vurguluyor. Singapur’un dönem başkanlığında bu yıl 23-28 Haziran tarihleri arasında düzenlenen FATF Genel Kurulu’nda alınan bu karar, Türkiye’nin finansal sistemine duyulan güveni pekiştirdi.
OECD’nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu, iki ülkeyi “gri liste” olarak tabir edilen “artırılmış izleme sürecinden” çıkardı. Genel Kurul, stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı Türkiye ve Jamaika’yı tebrik etti. Bu karar, Türkiye ve Jamaika’nın artık FATF’ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağı anlamına geliyor.
Türkiye’nin gri listeden çıkması, uygulanan politikaların önemini vurgularken, ekonomiye de olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor. Bu gelişmenin, küresel bazda ticari ilişkileri güçlendirmesi ve yatırım girişlerini desteklemesi bekleniyor.
Bakan Şimşek: ‘’Başardık’’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ardından sosyal medya üzerinden “Başardık” mesajını paylaştı ve emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yaptığı açıklamada, bu gelişmenin uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin finansal sistemine olan güvenini daha da güçlendirdiğini belirtti.
Yılmaz, “Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır” dedi.
Türkiye’nin küresel ekonomideki yeri ne?
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin uluslararası alandaki güvenilirliğini ve ekonomik istikrarını pekiştirdiğini belirtti. Bolat, “Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu” dedi.
Bu gelişme, Türkiye’nin küresel ekonomik sistemdeki yerini sağlamlaştırma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin basın açıklaması (28 Haziran 2024)
”Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bugünkü toplantısında ülkemiz Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından temsil edilmiştir. Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.
Bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.
Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir.
Bu çerçevede, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek; gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
Kaynak: hmb.gov.tr