Uluslararası sivil toplum kuruluşları Climate Analytics ve NewClimate Institute, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için kilit ülkelerde rüzgar ve güneş enerjisi artış hızını analiz etti. Bu kapsamda, küresel rüzgar ve güneş enerjisinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturan 11 ülke, ulusal düzeyde incelendi. Bu ülkeler arasında Türkiye, Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, Endonezya gibi enerji dönüşümünde kritik roller oynayan ülkeler yer aldı.
Türkiye’ye ilişkin analizde, 2024 itibarıyla 18 GW olan güneş enerjisi kapasitesinin 2028’de 39 GW’a, 12 GW olan rüzgar enerjisi kapasitesinin ise 18 GW’a çıkacağı öngörülüyor. Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı’nda ise 2030’a kadar güneş enerjisi için 33 GW, rüzgar enerjisi için 18 GW hedefleniyor. Dolayısıyla, analiz Türkiye’nin 2030 hedeflerini aşarak temiz enerji dönüşümünde daha iddialı hedefler koyabileceğini vurguluyor.
Türkiye’nin, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimini 3 katına çıkarması gerekiyor.
Öte yandan, Türkiye’nin 2030’a kadar rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimini 3 katına çıkarması gerektiği belirtiliyor. Bu hedefe ulaşmak, güneş enerjisinde 62 GW, rüzgar enerjisinde ise 27 GW kapasiteye ulaşmayı gerektiriyor. Climate Analytics Kıdemli İklim ve Enerji Analisti Neil Grant, Türkiye’nin mevcut politika planlarının 1,5 derece hedefiyle uyumlu olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmada büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ediyor.
Güneş enerjisinin 2050 yılına kadar küresel elektrik üretiminin yarısından fazlasını karşılaması bekleniyor.
Küresel olarak bakıldığında, bu 11 ülkenin rüzgar ve güneş enerjisi kapasitelerini 2030’a kadar mevcut hızlarından 5 kat, 2035’e kadar ise 8 kat artırmaları gerekiyor. Çin, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak küresel hedeflerde kritik bir rol oynarken, ABD’nin de 2030’a kadar bu kapasiteleri 5 kat artırarak 1,4 TW’a ulaşması gerekiyor. Güneş enerjisinin 2050 yılına kadar küresel elektrik üretiminin yarısından fazlasını karşılaması ve temiz enerji dönüşümünde kilit bir kaynak haline gelmesi bekleniyor.
Kaynak: DonanımHaber