Siyaset Haberleri

ABD Türkiye-Suriye Normalleşmesinde Yaklaşımını Değiştiriyor mu?

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme girişimleri sürerken, ABD'nin bu sürece resmi itirazlarını devam ettirmesine rağmen aktif politikadan vazgeçtiği belirtiliyor. Analistler, Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmanın ABD'nin bölgedeki etkisi üzerinde büyük bir etkisi olacağını öngörüyor.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yıllar sonra normalleşme sürecine girmesi, ABD’nin bu duruma yaklaşımı üzerine dikkat çekici bir analizin yayımlanmasına neden oldu. Londra merkezli Middle East Eye’a göre, Washington’un müttefiklerinin Şam ile normalleşmesine yönelik resmi itirazlarını sürdürmekle birlikte, aktif politikasından vazgeçtiği gözlemleniyor.

ABD normalleşme sürecinde büyük etkiye sahip olacak.

Eski iki ABD yetkilisi ve bir Arap kaynağına göre, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in Washington’daki görüşmelerinde bu konu gündeme geldi. Kaynaklar, Türkiye ile Suriye arasında bir uzlaşma anlaşması imzalanması için Irak’ın ABD’ye bilgi verdiğini, ancak Washington’un bu duruma kayıtsız kaldığını belirtti. Beşar Esad yönetimi, son dönemde Suudi Arabistan gibi birçok Arap ülkesiyle ilişkilerini normalleştirme yönünde adımlar atarken, analistler Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri üzerindeki etkisinin büyük olacağını öngörüyor.

Eski ABD yetkilileri de açıklamalarda bulundu.

ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, “Esad Amerikalılara karşı zayıf ama Suriye ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi, Suriye Demokratik Güçleri’ni zor durumda bırakabilir” dedi. Ford, Irak’ın arabuluculuk çabalarının İran’ın ABD güçlerini Suriye’den çıkarma hedefiyle bağlantılı olduğunu savundu. ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ise, Amerika Birleşik Devletleri’nin güçlerinin çekilmesinin İran’ın stratejileri açısından avantaj sağlayacağını belirterek, “Eğer asıl endişeniz İran’ın direniş ekseniyse, Türkler ile Esad arasındaki görüşmelerin ilerlemesini istemezsiniz” ifadelerini kullandı.

ABD’de artan rahatsızlık dikkat çekti

2015 yılından bu yana IŞİD karşıtı koalisyonun bir parçası olarak Suriye Demokratik Güçleri’ne destek veren ABD, bölgede yaklaşık 1000 asker bulunduruyor. Ancak, kaynaklar, ABD’de artan sayıda askeri yetkilinin Suriye’deki görevlerini “yük” olarak değerlendirmeye başladığını ve askerlerin bölgeden çekilmesi tartışmalarının yoğunlaştığını belirtiyor. Analizde, Suriye Demokratik Güçleri içinde ABD’nin desteğinin azalacağına dair endişelerin arttığına dikkat çekiliyor.

Kaynak: Gerçek Gündem
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir