Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Türkiye Uzay Ajansı‘nın (TUA) ulusal ve uluslararası alandaki faaliyetlerinde büyük bir etki yaratması beklenen düzenleme yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) yurt içinde veya dışında şirketleşme yetkisi verildi. Bu karar ile birlikte TUA’nın uluslararası işbirliklerine imza atmasının önü açılacak.
Türkiye Uzay Ajansı’nda yeni dönem
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı‘na uydu, fırlatma araç ve sistemleri, hava araçları, simülatörler ve uzay platformları gibi geniş bir yelpazede ürün ve teknolojiler geliştirebilmek amacıyla yurt içi veya yurt dışında şirketleşme yetkisi verildi. TUA, bunun yanı sıra mevcut şirketlere ortak olma, bu şirketlerde imtiyazlı pay sahibi olma, şirket satın alma ve sahip olduğu hisseleri devretme haklarına da sahip oldu. Bu karar ile birlikte uzay ve havacılık teknolojilerinin geliştirilmesi için ajansın şirketleşmesinin kapıları açılıyor.
Kararnameye göre TUA, araştırma-geliştirme (AR-GE) merkezleri, test merkezleri ve üretim tesisleri kurma yetkisine de sahip olacak. Ayrıca, kurum, ulusal veya uluslararası plan, proje ve çalışmalar yapılması veya yaptırılması amacıyla uluslararası işbirliklerine imza atabilecek.
TUA’nın çalıştığı projeler
Türkiye Uzay Ajansı, terli atomik saat UTAS-R, Türkiye’nin kozmik radyasyon haritası KORAH, artırılmış x-ışını zamanlama ve polarimetri uydusu projesi eXTP projeleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan ajans, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), Hall Etkili İtki Motoru Geliştirme Altyapı Projesi (HALE) ve mikro uzaktan algılama uydusu (LAGARI) gibi projeler yürütülüyor.
Kaynak: DonanımHaber