Dünya Bankası, Türkiye’nin iklim değişikliği nedeniyle sıklığı ve yoğunluğu artan sel ve kuraklığa karşı insanları koruma ve dayanıklılığı güçlendirme çabalarını desteklemek üzere 600 milyon dolarlık finansmanı onayladığını açıkladı.
Bankadan yapılan açıklamada, Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi’nin taşkın riski altındaki bölgelerde yaşayan insanlar için taşkın kontrolünün artırılmasına, çiftçilerin kuraklık izleme kapasitesinin geliştirilmesine ve ülkenin taşkın ve kuraklık riski yönetimi için kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yardımcı olacağı belirtildi.
Hayati önem taşıyan kuraklık izleme verileri sağlanacak.
Açıklamada, taşkın kontrol bileşeninin, taşkın riski yüksek olan yedi nehir havzasında yaşayan 150.000’den fazla kişiye doğrudan fayda sağlayacağı, 10.000 çiftçiye ise su stresini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için gerçek zamanlı veriler de dahil olmak üzere hayati önem taşıyan kuraklık izleme verileri sağlanacağı belirtildi.
Şu anda ülkedeki tüm doğal afetlerin neredeyse yüzde 30’unu oluşturan sellerin büyük ekonomik hasara yol açtığı ve artan can kayıplarına neden olduğu belirtildi.
Türkiye’de iklim değişikliği konusunda harekete geçilmeli.
“Kuraklık, özellikle dünyanın en büyük 9. tarımsal ürün üreticisi olan Türkiye için bir diğer önemli zorluktur.”
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda harekete geçmenin önemini giderek daha fazla anladığını söyledi.
Lopez, “Dünya Bankası, insanları ve ekonomiyi korumak ve ülkenin 2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmak için iklimle ilgili risklere karşı dayanıklılık oluşturma yönündeki geniş kapsamlı çabalarında Türkiye’yi desteklemekten memnuniyet duymaktadır” dedi.
Kaynak: hurriyetdailynews.com