UzayGündem Haberleri

Türksat 6A Fırlatma İçin ABD’ye Gidiyor: Temmuz Ayında Uzaya Gönderilecek

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, tamamlanan yapım ve test süreçlerinin ardından 4 Haziran Salı günü ABD'ye yolculuk için Ankara'dan hareket edecek.
Türksat 6A Fırlatma İçin ABD'ye Gidiyor: Temmuz Ayında Uzaya Gönderilecek

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, uzaya yolculuk için ABD’ye seyahat ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın 4 Haziran Salı günü ABD’ye gönderileceğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapım ve test aşamalarının tamamlandığını ve şu anda paketlenme sürecine geçildiğini belirtti. Türksat 6A, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderilmek üzere Ankara’dan yola çıkacak.

SpaceX tesislerinden uzaya gönderilecek.

Abdulkadir Uraloğlu, uydunun yapımını Türksat’ın öncülüğünde Tübitak Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle tamamladıklarını vurgulamasının ardından şu şekilde açıklama yaptı:

“Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A’yı başarıyla tamamladık. Şimdi uzaya gönderme aşamasındayız. Uydumuzun paketleme işlemleri de USET’te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Salı günü ise milli gururumuz Türksat 6A uydumuz Ankara’dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na doğru yola çıkacak. Yaklaşık 17 saat sürecek yolculuğun ardından Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda SpaceX tesislerinde hangara iniş yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapılacak. Ayrıca Türksat6A’nın yakıt dolumu işlemleri de SpaceX’e ait hangarda gerçekleştirilecek. Temmuz ayı ikinci haftasında da SpaceX’e ait Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna gönderilmesini planlıyoruz.”

Türksat Teknoloji Transfer Eğitim Programı

Uydunun en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin arkasında Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programının bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, şu şekilde açıklama yaptı:

“Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafından başlatılan program ile Türksat 3A’nın yanı sıra Türksat 4A, Türksat 4B’nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca Türksat 5A’nın ve 5B’nin yapımında da yine teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi, uydu tasarım, üretim ve test başlıklarında bulundu. Ve şu anda da teknoloji transfer programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla  en yüksek yerlilik oranıyla ürettik”

”Türkiye, artık bir haberleşme uydusu üreticisi”

“TÜBİTAK Uzay, bu proje kapsamında Türksat 6A uydusunun Uydu Yönetim Alt Sistemi’ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi’ni, Güç Alt Sistemi’ni, Elektrikli İtki Alt Sistemi’ni, Arayüz Kontrol Birimleri’ni ve Haberleşme Görev Yükü’nü üretti. C2TECH firması Telemetri/İşaret Sinyali Vericisinden Telekomut Alıcıya, Yönsüz Alıcı Anteninden Alıcı Test Bağdaştırıcısına kadar tüm Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti. ASELSAN ise Türkiye Anteni’ni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi’ni imal ederek Türksat 6A’nın bu aşamaya gelmesini sağladı. Yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu TUSAŞ ise uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi. İlk defa Ar-Ge’si yapılarak üretilen bu ürünler sayesinde artık Türkiye, dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline gelmiş oldu. Uzay deneyimi elde edecek bu ürünler sayesinde Türkiye hem bu parçaları hem de bir haberleşme uydusunu baştan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi”

TÜRKSAT 6A’nın getireceği avantajlar neler olacak?

Mevcut uyduların kapsamadığı Güney-Doğu Asya gibi bölgeleri de içerecek. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerden uyduya erişim sağlanabilecek. Türksat 6A’nın faaliyete geçmesiyle birlikte Türksat’ın tüm uyduları, dünya genelindeki 4,5 milyar nüfusa yayın yapacak.

42 derece doğu boylamında sabit konumda bulunan yörüngede, 35 bin 786 kilometre yükseklikte hizmet verecek. Aktive edilmesiyle birlikte Türkiye’nin Ku Band kapasitesi 528 MHz artarak 6 bin 668 MHz’e yükselecek.

Kaynak: Türkiye Uzay Ajansı
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir