Dünyadaki iklim değişikliği, Rusya – Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle nükleer enerjiye olan ilgi tekrar artmış durumda. Nükleer enerjiye yönelik artan ilginin ardından Uranyum’un fiyatı 2019’dan bu yana %233 arttı.
Uranyum fiyatlarındaki bu artış borsaya da yansımış durumda. Dünyanın en büyük uranyum üreticisi olması beklenen Kanada’da uranyum şirketlerinin birçoğu son 4 yılda %400’den fazla artış gösterdi.
Uranyum, altını geçti.
2011’de yaşanan Fukuşima felaketinin ardından uzun bir süre tercih edilmeyen nükleer enerjiye yönelik ilgi tekrardan artmaya başladı. Dünya üzerindeki iklim değişikliği nedeniyle hükümetler, nükleer santrallerin ürettiği karbonsuz enerjiye yeniden yöneldi. Hükümetler, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle Rus enerjisine alternatif enerji arayışına girmesine sebep oldu. Dünya üzerinde yaşanan bu gelişmeler nükleer enerjiye olan ilgiyi tekrardan arttırdı. Nükleer enerjiye olan ilgininin artmasının ardından Uranyum fiyatı son 5 yılda %233 arttı. Böylece uranyumun kazancı 2019’dan bu yana altın ve bakırın kazançlarının 3 katını geçmiş oldu.
Yaşanan arz-talep dengesizliği uranyumun cazibesini arttırıyor.
Uranyuma yönelik olan arz-talep dengesizliği olan ilgiyi arttırıyor. Hindistan, Çin, Abd, Japonya ve Avrupa’dan metale olan talep, madencilerin topraktan çıkarabileceğinden daha fazla olmuş durumda . Savaş nedeniyle Rusya’nın izolasyonu, Avrupa ülkelerinin Rus doğalgazına alternatif yakıtlar araması arz açığını daha da arttırıyor. Sektöre bilgi akışı sağlayan TradeTech’in başkanı Treva Klingbiel’in öngörüsüne göre 2030 yılına kadar talep arzı yılda 100 milyon poundu geçebilir.
Dünya genelinde şu an 61 nükleer enerji santralı inşa halinde, 90 tanesi planlama aşamasında ve 300’den fazlası da teklif edilmiş durumda.