26 Mayıs’ta büyük petrol firmaları, OPEC’te (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üretim kesintilerini bildirmişti. Asya piyasalarında 29 Mayıs’ta, üretim kesintilerinin devam edeceği endişesiyle petrol fiyatları arttı.
Bu kesintilerin büyük bir kısmı Suudi Arabistan, Rusya ve Irak’tan gelecek. Üretim kesintileri, piyasanın dengelenmesi ve arz fazlasının önlenmesi amacıyla uygulanıyor. Geçmişte belirlenen üretim hedeflerine tam uyulamaması, bu planların başarısı konusunda bazı endişelere yol açıyor.
OPEC ve müttefikleri, 2024 yılının ikinci çeyreğinde günlük petrol üretimi 2.2 milyon varil azaltmayı planlıyor.
OPEC’in 2024 yılında günlük küresel petrol talebi değişmedi ve beklenildiği gibi 2.2 milyon varil olarak kaldı. Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte, özellikle ABD gibi büyük tüketici ülkelerde talebin artması fiyatları destekliyor. Dünya genelinde ortalama günlük 95 – 100 milyon varil ihtiyaç olduğu düşünülürse bu kesinti fiyatları bir miktar artıracaktır. Bununla birlikte, jeopolitik riskler ve bölgesel çatışmalar da petrol piyasasında dalgalanmalara neden olabiliyor. Örneğin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları gibi olaylar, fiyatların volatilitesini artırsa da doğrudan büyük bir etki yaratmıyor. Ancak, Körfez ülkeleri ve İran gibi önemli üreticilerin çatışmaya dahil olma ihtimali, piyasalarda büyük bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor.
OPEC’in Mayıs Aylık Petrol Piyasası Raporuna göre 2024 ve 2025 için öngörülen küresel ekonomik büyüme oranları %2,8 ve %2,9 seviyelerinde sabit kalacak gibi görünüyor.
GlobalData analisti Paul Hasselbrinck: “Bu gönüllü kesintiler, 2024’ün ikinci çeyreğinde üretimi günde 2,2 milyon varil azaltmayı amaçlıyor ve bunun %77’si Suudi Arabistan, Rusya ve Irak’tan gelecek. Bununla birlikte, ilk çeyrekte yapılması gereken gönüllü kesintiler günde 660.000 varil kaçırıldı. Uyum, OPEC’in iç çevresinde bir sorun haline geldi ve mevcut kotaların karşılanma ihtimaline dair şüpheler yarattı.” açıklamasında bulundu. Ayrıca, “Artan jeopolitik riske rağmen, İsrail’in Gazze ve Refah’a yönelik saldırılarının petrol fiyatları üzerindeki doğrudan etkisi sınırlıdır, çünkü üretim ve ticaret yolları önemli ölçüde etkilenmemektedir.” şeklinde yorumlarına devam ediyor.
Kaynak: Offshore Technology