Gündem Haberleri

Dünya Uyuşturucu Raporu: Uyuşturucu Kullanımı Son On Yılda Yüzde 20 Arttı

Birleşmiş Milletler, 2022 yılında dünya çapında 292 milyon insanın uyuşturucu madde kullandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından hazırlanan “2024 Dünya Uyuşturucu Raporu” kamuoyuna sunuldu. 2022 yılı verilerinin incelendiği raporda, son on yılda uyuşturucu kullanımında yüzde 20’lik bir artış yaşandığı ve 2022’de dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 18 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı belirtildi.

Raporda, 2022’de dünya genelinde 292 milyon kişinin uyuşturucu madde kullandığı ve en yaygın kullanılan uyuşturucunun esrar olduğu ifade edildi. Esrar kullanan kişi sayısının 228 milyon olduğu kaydedildi. Ayrıca, yaklaşık 60 milyon kişinin “opioid” adı verilen sentetik uyuşturucu türlerini, 30 milyon kişinin amfetamin grubu maddeleri, 23,5 milyon kişinin kokain ve 20 milyon kişinin ekstazi kullandığı rapor edildi.

Uyuşturucu kullanımı nedeniyle 64 milyon insan sağlık problemleri yaşamakta.

Uyuşturucu nedeniyle sağlık sorunları yaşayan ve tedavi hizmeti bekleyen kişilerin sayısında ciddi bir artış olduğu belirtilen raporda, 2022’de 64 milyon insanın uyuşturucuya bağlı çeşitli sağlık problemleri yaşadığı ifade edildi. Uyuşturucu kullanımına bağlı hastalıklardan muzdarip olanların sadece 11’de 1’i tedavi olma imkanı bulabilirken, kadınlar için bu oran 18’de 1’e düşüyor ve kadınların bu konuda çok daha dezavantajlı olduğu vurgulanıyor.

Raporda, sağlık hizmetlerine erişimin bölgeden bölgeye değiştiği belirtilerek, Güney Amerika’da hastaların yüzde 49’unun uyuşturucuya ilişkin tedavi alma imkanı bulabildiği, bu oranın Orta Asya ve Transkafkasya bölgelerinde ise yüzde 4’e kadar düştüğü ifade edildi.

Ölümcül sağlık sorunlarına yol açıyor.

Raporda, uyuşturucunun yol açtığı ölümcül sağlık sorunlarına da değinildi. 2022’de 13,9 milyon kişinin uyuşturucuyu enjekte ederek kullandığı ve bunların 1,6 milyonunun HIV, 1,4 milyonunun hem HIV hem de hepatit C, 6,8 milyonunun ise hepatit C virüsü taşıdığı bilgisi paylaşıldı. Enjekte ederek uyuşturucu kullanımının, küresel hepatit C salgınının önemli bir faktörü olmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, enjekte eden kullanıcıların neredeyse yarısının hepatit C taşıdığı belirtildi.

Ayrıca, hepatit C’nin neden olduğu karaciğer hastalıklarının, uyuşturucu kullanımına bağlı ölümlerin yarısından fazlasını oluşturduğu ifade edildi. Uyuşturucu kullanımına bağlı ölümlerde de belirgin bir artış yaşandığı, 2019’da yaklaşık 500 bin kişinin uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybettiği ve hepatit C’nin yol açtığı karaciğer hastalıklarının, uyuşturucuya bağlı ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu vurgulandı.

Bu tür hastalıkların, toplam ölüm sayısının yarısından fazlasını uyuşturucu kullanımı nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

2.757 ton kokain üretildi.

Kokain arzı ve talebinde dikkate değer bir artış olduğunu gösteren rapora göre, koka bitkisi 354.900 hektarlık bir alanda yetiştirildi. 2022’de, bir önceki yıla oranla yüzde 20 artarak, 2.757 ton ile rekor seviyede kokain üretildiği belirtildi.

Küresel kokain piyasasının ABD, Batı ve Orta Avrupa’da yoğunlaştığı, ancak aynı zamanda Afrika, Asya ve Güneydoğu Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelerde de hızla yayıldığı vurgulandı.

1,6 milyon kişiye hapis cezası

Raporda, güvenlik güçlerinin ele geçirdiği uyuşturucu miktarlarına da yer verildi. 2022’de 2 bin 27 ton kokain, 1.194 ton esrar reçinesi ve 6 bin 168 ton esrar tohumu ele geçirildi. Ayrıca 572 ton afyon, 165 ton farmasötik opioid, 76 ton eroin, 22 ton morfin ve 536 ton sentetik uyuşturucu türü yakalandı.

Dünya genelinde, 2022’de uyuşturucu suçları nedeniyle yaklaşık 7 milyon kişi polisle karşı karşıya kaldı, 2,7 milyon kişi hakkında dava açıldı ve 1,6 milyon kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: milligazete.com

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir