İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son zamanlarda çocuklarda sıkça görülen ve yaygın olarak beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19’un, özellikle hamileler ve organ nakli yapılmış hastalar için risk oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Şener, “Hamileler ve kemik iliği nakli geçirmiş hastaların, Parvovirüs B19 taşıyan çocuklardan uzak durmalarını öneriyoruz. Zira bu çocuklarda enfeksiyonun bulaşma süresi oldukça kısa” açıklamasında bulundu.
Parvovirüs B19 virüsü çocuklarda sıkça görülüyor.
Özellikle çocuklarda sıkça görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 vakaları artış gösteriyor. İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yaz aylarında daha sık ortaya çıkan ve “tokatlanmış yanak sendromu” olarak da bilinen Parvovirüs B19’un çocukluk çağının en yaygın hastalıklarından biri olduğunu vurguladı. Hastalığın genellikle okul çağındaki çocuklarda görüldüğünü ve 4 ila 7 yılda bir salgına yol açtığını belirten Prof. Dr. Şener, “Çocuklarda genellikle yüksek ateşle başlar, 3 gün süren bu ateşin ardından nadiren de olsa döküntüler, boğaz ağrısı, yan ağrısı, eklem ve kas ağrıları görülebilir. Üçüncü günün sonunda ise yüzde belirgin bir kızarıklıkla, adeta tokat yemiş gibi bir görünüm oluşur” şeklinde konuştu.
Parvovirüs B19’un çocukluk çağı hastalıkları içinde genellikle tehlikeli olmayan bir grup hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alper Şener, bu hastalığın yetişkinleri de etkileyebildiğini dile getirerek, “Özellikle hamileler için risk teşkil edebilir çünkü hamilelik sırasında geçirilmesi durumunda anne karnındaki bebeğe olumsuz etkileri olabilir ve yakın takip gerektirebilir. Organ nakli veya kemik iliği nakli geçirmiş hastalarda ise ölümcül seyredebilir. Ancak genelde 75-85 yaş üstü gibi ileri yaş grubundaki hastalar, benzer üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle hastalığı atlatabilirler” açıklamasında bulundu. Türkiye’nin Parvovirüs B19 enfeksiyonu açısından sık görülen ülkeler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Şener, Avrupa Birliği ülkelerine de değinerek, özellikle Covid-19 pandemisi sonrasında Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika gibi ülkelerde hastalığın dolaşımdan kaybolduğunu ancak tekrar artış gösterdiğini ifade etti.
Covid-19 döneminde virüs ortadan kaybolmuştu.
Covid-19 döneminde virüsün kaybolduğunu ifade eden Prof. Dr. Alper Şener, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Beşinci hastalıkla ilgili olarak yazın başında çocuk enfeksiyon uzmanlarından, çocuk hastalıkları uzmanlarından ve acil servislerden gelen geri bildirimler var. Covid-19 sürecinde virüsün dolaşımdan kaybolduğunu gördük. Ancak kaybolduktan sonra özellikle mevsim değişiklikleri nedeniyle bu dönemde bir hareketlenme, artış olabilir. Sadece Parvovirüs B19 değil, diğer tüm çocukluk çağı hastalıklarında zaman zaman dalgalanmalar görülebilir. Şu anda panik yapacak bir durum yok; döküntülü çocukluk çağı hastalıkları birbirine benzediği için doğru teşhis için çocuk hekimi, cilt uzmanı veya enfeksiyon hastalıkları uzmanının değerlendirmesi gereklidir.”
Hamileler ve kemik iliği nakli olmuş hastalar, Parvovirüs B19 hastası çocuklardan uzak durmalı.
Kaynak: milliyet.com