Gündem Haberleri

Uzmanlar Uyarıyor: Sıcakta Bekleyen Sulara Dikkat!

Güneşe maruz kalan pet şişe ve damacana sular pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, güneşe maruz kalan pet şişe ve damacanalara yönelik uyarıda bulundu. Suların güneşe uzun süre kalmaması gerektiğinin altını çizen Alçay, “Güneşe maruz kalan sular, salmonella ve şigella gibi tehlikeli bakterilerin çoğalmasına neden olabilir.
Ayrıca, bisfenol A (BPA) geçişi artar ve bu kimyasal özellikle çocuklarda gelişim ve endokrin bozukluklar, kız çocuklarında erken ergenlik, hiperaktivite ve agresif davranışlara yol açabilir. Yüksek miktarda BPA alımının kadınlarda ve erkeklerde üreme bozukluklarıyla bağlantılı olduğu da bilinmektedir. Pet şişelerde bulunan ftalatlar ve antimon gibi kimyasallar ise suya daha fazla geçebilir ve bu bileşikler arasında kanserojen olanlar da bulunur,” şeklinde konuştu.

”Sıcakla Temas Eden Sular Ciddi Hastalıklara Yol Açabilir”

Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, güneşe maruz kalan suların sağlık açısından riskli olduğuna dikkat çekti. Birçok yerde suların güneşe, toza ve sıcaklığa maruz kaldığını görmekte olduklarına değinen Alçay, suyun  buzdolaplarında ya da oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca deterjan benzeri kimyasallarla temasın engellenmesi gerektiğine değindi. Konuşmasında insanların sudan bir sorun olmayacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirtti. Güneşte bekleyen suların olası zararlarının en başta mikroorganizma sayısının artması ve bu doğrultuda sudan bulaşabilen hastalıkların çoğalabileceği olduğuna vurgu yaptı. Migrasyon, yani plastiğin yapısındaki kimyasalların suya geçmesinin de güneş etkisiyle olabileceğine değindi.

3 ve 7 Kodlu Pet Şişelere Dikkat!

Dr. Öğr. Üyesi Alçay, plastiklerin üretiminde kullanılan bisfenol A’nın (BPA) çeşitli sağlık etkilerine dikkat çekti. Özellikle 3 ve 7 kodlu plastik şişelerde BPA bulunur ve bu şişeler uzun süre sıcaklık ve UV ışınlarına maruz kaldığında BPA suya geçebilir. Bu duruma maruz kalan insanlar, özellikle çocuklar, gelişim ve endokrin bozuklukları, erken ergenlik, hiperaktivite ve agresif davranışlar gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Ayrıca, BPA’nın yüksek dozda alınması kadın ve erkeklerde üreme bozukluklarına yol açabilir.

Tek kullanımlık pet şişelerde ftalatlar ve antimon gibi zararlı kimyasallar da bulunur. Bu bileşikler kansere, karaciğer ve böbrek hasarına, endokrin bozukluklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Mikroplastiklerin de suya geçişi artar ve bağışıklık sistemini zayıflatarak nörolojik hastalıkları tetikleyebilir.

”Suyun Doğru Muhafaza Edilmesi Çok Önemli”

Alçay, suyun doğru koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle güneşte beklemiş veya dondurulup çözülen suların kimyasal geçişinin arttığını belirtti. Yaz aylarında su tüketiminin artması gerektiğini, temiz ve güvenilir kaynaklardan su alınmasını ve pet şişelerin tekrar tekrar kullanılmamasını önerdi.

Kaynak: Sputnik
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir