UzayBilim Haberleri

NASA, Kuyruklu Yıldızı Andıran Ötegezegen WASP-69 b’yi Keşfetti

Gökbilimciler, alışılmadık bir ötegezegen keşfetti: WASP-69 b. Bu gezegen, arkasında bir kuyruk şeklinde gaz salarak kuyruklu yıldızlara benziyor.
NASA, Kuyruklu Yıldızı Andıran Ötegezegen WASP-69 b’yi Keşfetti

Gökbilimciler, evrende daha önce eşine rastlanmamış bir ötegezegen keşfetti. WASP-69 b olarak adlandırılan bu gezegen, arkasında kuyruklu yıldızlara benzer şekilde uzanan bir gaz kuyruğuna sahip. NASA‘nın yakın tarihli bir makalesinde detaylandırdığı üzere, bu sıra dışı olay, gezegenin atmosferini kaybetmesi sonucu ortaya çıkıyor.

WASP-69 b, sıcak Jüpiter olarak sınıflandırılan bir gaz devi. Kova takımyıldızında, Dünya’dan yaklaşık 164 ışık yılıuzaklıkta yer alıyor. Ev sahibi yıldızına oldukça yakın bir yörüngede dönen bu gezegen, yoğun yıldız radyasyonu nedeniyle atmosferindeki hidrojen ve helyum gazlarını sürekli olarak uzaya bırakıyor. Sert yıldız rüzgârları ise bu gazları kuyruk şeklinde şekillendirerek gezegenin arkasından sürüklüyor.

WASP-69 b, her saniyede 200.000 ton gaz kaybediyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden astrofizikçi ve keşfi detaylandıran çalışmanın başyazarı Dakotah Tyler, NASA’ya yaptığı açıklamada, “Güçlü yıldız rüzgârları, bu gaz çıkışını kuyruklar halinde şekillendirebilir. Bu fenomen, dış gezegenlerin atmosfer dinamiklerini anlamamızda kritik bir rol oynuyor” dedi. Araştırmalara göre, WASP-69 b, atmosferinden saniyede yaklaşık 200.000 ton gaz kaybediyor. Ancak, bu hız, gezegenin toplam kütlesi düşünüldüğünde çok büyük bir tehdit oluşturmuyor. Hesaplamalar, her bir milyar yılda, gezegenin kütlesinin yalnızca Dünya’nın kütlesine eşdeğer bir kısmını kaybettiğini gösteriyor.

Kuyruklu yıldız gibi uzayan WASP-69 b’nin gaz kuyruğu 350.000 mil uzanıyor.

Gezegenin arkasında uzanan gaz kuyruğu ise oldukça etkileyici bir boyuta sahip. Bu kuyruk, gezegenin çapının tam 7,5 katına veya yaklaşık 350.000 mil uzaklığa kadar uzanıyor. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın yaklaşık 1,5 katına denk geliyor. WASP-69 b’nin bu sıra dışı özelliği, yıldız rüzgârlarının hızına ve yoğunluğuna bağlı olarak değişebiliyor. Araştırmacılar, kuyruklu yıldız benzeri bu ötegezegenin, yıldız rüzgârlarıyla etkileşimini anlamak için önemli bir fırsat sunduğunu belirtiyor.

Çalışma, NASA’nın desteklediği bir ekip tarafından gerçekleştirildi ve bulgular The Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı. Araştırmada, “Yüksek radyasyona maruz kalan dış gezegenlerin atmosfer kaybını incelemek, bu tür gezegenlerin evrimini ve fiziksel mekanizmalarını anlamak açısından kritik önem taşıyor” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: The Byte
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir