İçişleri Bakanlığı’nın duyurduğu yeni yönetmeliğe göre Türkiye’ye güvenlik sebebiyle göç eden sığınmacıların çalışma muafiyeti 6 aya çıkarıldı. Bu şekilde ülkeye yasal olarak gelen sığınmacılar çalışma izni olmadan 6 ay boyunca çalışabilecek.
Öte yandan hizmetleriyle Türkiye’ye katkı sağlayabilecek kişilerin muafiyeti 3 yıla kadar uzatılabilecek. Söz konusu düzenlemeyle birlikte Türkiye’de çalışarak hizmetleriyle önemli katkı sağlayabilecek yabancıların çalışma izni süreci kolaylaştırılmış oldu.
Türkiye’ye gelen yabancılara 6 ay izinsiz çalışma hakkı
İçişleri Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı yeni yönetmelikle Türkiye’ye gelen sığınmacılar hakkında yeni düzenlemeleri duyurdu. Yeni düzenleme ile birlikte güvenlik nedeniyle Türkiye’ye gelen ve ülkeye katkı sağlayabilecek sığınmacılar, belirlenen süre boyunca çalışma izninden muaf edilecek.
Yayımlanan yönetmeliğe göre güvenlik amacıyla Türkiye’ye gelen yabancılar 6 ay süreyle çalışma izni almadan çalışabilecek. Bu düzenlemenin insani ikamet izni ve geçici koruma altında bulunan yabancıları da kapsadığı belirtilirken, aynı zamanda Türkiye’den başka bir ülkeye geçme amacıyla gelen kişiler de bu muafiyetten faydalanabilecek.
Hizmet sağlayan yabancıya bu süre 3 yıla kadar uzayabilecek.
İçişleri Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre ilgili kamu kurumları tarafından bildirilen yabancılar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen “uygun” görüşünün ardından çalışma izni muafiyetinden 3 yıla kadar faydalanabilecek.
Öte yandan profesyonel yabancı sporcular, antrenörler ve spor personelini kapsayan ‘spor meşruhatlı vize‘ alma zorunluluğu kaldırıldı. Bu sınıfı kapsayan yabancılar, federasyonlar veya kulüplerle olan sözleşmeleri süresince çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışabilecek.
Başvurular artık 30 gün içinde değil herhangi bir zaman diliminde yapılabilecek.
Düzenlemede yapılan bir diğer değişikliğe göre daha önce Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılması gereken çalışma izni başvurusu, artık yabancıların Türkiye’de yasal olarak bulunduğu herhangi bir zamanda yapılabilecek.
Kaynak: HalkTV