Ekonomi HaberleriGündem Haberleri

Kripto Varlıklar İçin Yeni Oranlar Belli Oldu: 226 Milyar TL’lik Yeni Vergi Paketi Geliyor!

Türkiye hükümeti, bayram tatili sonrasında 226 milyar TL'lik ek gelir hedefleyen yeni bir vergi paketini TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor.
Yeni vergi paketi yolda, kripto oranları belli oldu

Vergi paketindeki bu kapsamlı mali revizyon, şirketlerin ve bireylerin vergilendirilmesinde önemli değişiklikler içeriyor. Yeni düzenlemeler, Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %0,7’sine denk gelen ek gelir yaratmayı amaçlıyor.

Bu vergi paketinin, Türkiye’nin bütçe dengesini sağlamaya ve ekonomik istikrarı artırmaya yönelik önemli bir adım olduğu belirtiliyor. Yeni düzenlemelerin yasalaşması durumunda, 2025 yılı itibarıyla uygulamaya girmesi bekleniyor.

Yeni vergi paketindeki, işlem vergisi uygulandığında, yıllık 3,7 milyar TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

Kripto varlıklar için iki farklı vergilendirme formülü öneriliyor. Alım-satımlardan on binde 3 oranında işlem vergisi veya alım-satımdan elde edilen gelirden gelir vergisi alınması.

OECD ve BEPS projeleri kapsamında, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan çok uluslu işletmeler, düşük vergileme yapılan ülkelerdeki kazançları için tamamlayıcı bir vergi ödeyecek. Bu düzenlemenin 2024 gelirlerine uygulanması ve 2025’te beyan edilmesi planlanıyor, tahmini olarak 40 milyar TL gelir bekleniyor.

Asgari kurumlar vergisi uygulaması, Türkiye’de de yürürlüğe girecek.

Bu vergi, kurum kazancının %10’u veya beyan edilen hasılatın %2’si üzerinden hesaplanacak. Ayrıca, ticari, zirai ve serbest meslek faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeye mecbur olan mükellefler için asgari gelir vergisi getirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Fonları, gayrimenkullerden elde edilen kazançlar için asgari kurumlar vergisi ödeyecek. Bu değişiklikle 7,2 milyar TL ek gelir elde edilmesi hedefleniyor. Diğer düzenlemeler de şu şekilde olacak:

  • Liman vergisi istisnaları daraltılacak ve savunma alımlarında ithalat önlemleri getirilecek.
  • Altın, gümüş ve platin gibi kıymetli madenlerin değer artışları vergilendirilecek.
  • Katılımcı hissesi satış kazancı istisnası azaltılacak ve gayrimenkul gelirlerine yönelik istisnalar daraltılacak.
Kaynak: Sözcü
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir