Gündem Haberleri

Yenidoğan Çetesi Sanıkları Hakim Karşısında

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda "yenidoğan çetesi" olarak bilinen davada 22’si tutuklu 47 sanık yargılanıyor.
yenidoğan çetesi

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki bebeklerin sağlık durumlarını suistimal ederek kazanç elde ettiği iddia edilen suç örgütüne yönelik dava, geniş katılımla başladı. Duruşmada, 22’si tutuklu toplam 47 sanık yargılanırken, taraf avukatları ve birçok siyasi ve sivil toplum temsilcisi de hazır bulundu. Salondaki yoğunluk nedeniyle mahkeme başkanı tarafından bazı düzenlemeler yapılmak istendi, bu da avukatlar ile mahkeme heyeti arasında tartışmaya yol açtı. Yoğun güvenlik önlemleri altında geçen duruşma gecikmeli başladı.

Duruşma, mahkeme başkanının salon şartlarının yetersizliği nedeniyle Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan’dan yer değişikliği talep etmesiyle tartışmalı bir şekilde başladı. Avukatların tepki göstermesi üzerine mahkeme heyeti salondan ayrıldı. Kısa bir aranın ardından heyet geri dönerek duruşmayı başlattı. Mahkeme başkanı, duruşmaya katılan baro başkanlarının isimlerinin kayda geçileceğini ve TBB Başkanı Sağkan ile İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu’na söz verileceğini açıkladı. Kimlik tespitleri sırasında çete lideri olduğu öne sürülen Fırat Sarı, sanık kürsüsüne cezaevinde taktığı peruğunu çıkararak geldi. Aylık gelirinin 400 bin lira olduğunu beyan eden Sarı’nın ardından diğer sanıkların kimlik tespitleri yapıldı.

Hasta bebeklerin sağlık durumları ağırlaştırılarak SGK’dan yüksek ödeme alındı.

yenidoğan çetesi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1.399 sayfalık iddianamede, çetenin, yenidoğan yoğun bakım ünitelerini kâr amaçlı olarak suistimal ettiği, hasta bebeklerin sağlık durumlarının ağır gösterilerek Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yüksek ödemeler tahsil edildiği iddia edildi. Bebeklerin uygun sağlık hizmetine yönlendirilmesi yerine, örgüt için daha kazançlı olan hastanelere sevk edildiği, bu süreçte sağlık çalışanlarının da kazançtan pay aldığı belirtildi.

Sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, nitelikli dolandırıcılık ve suç örgütü kurma gibi suçlardan toplamda 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar için de benzer cezalar istenirken, suçtan elde edilen kazançlarla ilişkilendirilen hastanelerin ruhsatlarının iptali ve mal varlıklarına el konulması talep edildi.

Yenidoğan çetesi soruşturmasında 10 hastanenin ruhsatı iptal edildi.

yenidoğan çetesi

Duruşma öncesinde CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığını denetim görevini yerine getirmemekle eleştirerek, “Halk tepki gösterince hastaneleri kapattılar. Ancak bu davada yargılananlar buz dağının sadece görünen kısmı” dedi. UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan ise çocuk istismarı ve ihmali sonucunda yaşanan ölümler için “Böylesi bir kötülüğü çağlar boyunca bir daha görmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ’da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilerek, tedavi gören bebek ve hastalar kamu hastanelerine sevk edilmişti. Duruşmanın gerçekleştiği adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, soruşturmayı yürüten savcının ölümle tehdit edilmesiyle ilgili ayrı bir soruşturmanın sürdüğü öğrenildi. Saat 11.00’de başlaması planlanan duruşma, gecikmeli olarak 12.00’de başladı ve kimlik tespitlerinin ardından ara verildi. Duruşmanın ilerleyen günlerde suçlamalara yönelik savunmalarla devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Gazete Oksijen 
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir