Gündem Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Konusunda Hedeflerini Açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) Enerji Bakanları Toplantısı'nda konuşma yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kazakistan’da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) Enerji Bakanları Toplantısı’na video konferans yoluyla katıldı. Konuşmasında Bayraktar, altyapının enerji sektöründeki tüm alanlarda kritik bir rol oynadığını belirtti. Bayraktar, Türkiye’nin enerji güvenliğinden ödün vermeden, ulusal enerji stratejileriyle uyumlu olarak, önümüzdeki 12 yıl içinde 60 gigavat güneş ve rüzgar enerjisini entegre edecek bir şebeke kurmayı planladıklarını ifade etti.

Bakan Bayraktar, hükümetler arası iş birlikleri ortak altyapı projeleri için genişletilmeli.

Bakan Bayraktar, hükümetler arası iş birliklerinin ortak altyapı projeleri için genişletilmesinin daha fazla potansiyel ve sinerji yaratacağını vurguladı. Bakanın açıklamaları şu şekilde:

“Çin’den Avrupa’ya kadar tüm Şanghay İşbirliği Örgütü üyeleri, iyi entegre edilmiş bir mega şebeke ve enerji piyasalarını birleştiren geniş çaplı elektrikli araç şarj ağları kurmak için iş birliği yapabilirler. Şu anda Gürcistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komşu ülkelerimizle, bölgedeki bağlantı kapasitelerini artırmak amacıyla çalışıyoruz. ŞİÖ çatısı altında bu mega şebeke üzerinde çalışacak teknik bir çalışma grubu oluşturmayı öneriyorum,” dedi.

Amacının, bölgeler arası kaynakları verimli bir şekilde kullanarak, ülkeler arasında etkin elektrik iletimi sağlayacak ve bölgesel olarak bağlı piyasalar oluşturmak olduğunu belirtti. Bayraktar, “Üye ülkeler kabul ederse, bu çalışma grubunun ilk teknik toplantısını bu sonbaharda veya 2025 yılının ilkbaharında Türkiye’de gerçekleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bayrakta, enerji geçiş teknolojileri üzerine de konuşma yaptı.

Bayraktar, konuşmasında enerji geçiş teknolojilerine de değindi. Çin’in televizyon panellerinden bataryalara, elektrikli araçlardan küçük elektronik bileşenlere kadar temiz enerji teknolojilerinin yenilik ve tedarikinde dünya lideri olma konusunda başarılı olduğunu belirten Bakan Bayraktar,

“Türkiye de dahil olmak üzere benzer teknolojilere yatırım yapan başka ülkeler de var. Uluslararası iş birliği ile bu sektörü daha da geliştirme ve küresel pazarlarda daha geniş bir yer edinme potansiyeli mevcut. Ülkelerimiz, petrol ve gaz, mineraller gibi doğal kaynaklar ve üniversiteler, araştırma merkezleri gibi kurumlar dahil olmak üzere birçok kaynağa sahiptir. Birlikte çalışarak bu kaynakları daha etkili kullanabilir ve elde edilen faydaların geniş bir kesim tarafından paylaşıldığından emin olabiliriz. Türkiye, enerji güvenliği ve enerji geçişi politikalarını sürdürürken, bölgedeki enerji projelerinde önemli bir kolaylaştırıcı rolü üstlenmeye devam edecektir. Bölgesel iş birliğini teşvik ederek ve enerji güvenliğine öncelik vererek, mevcut ve gelecek nesillerin faydalanabileceği sürdürülebilir ve dinamik bir enerji ortamı inşa edebiliriz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: milliyet.com

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir