Vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan vergi paketi taslağına çalışmalar tamamlanırken AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yurt dışı çıkış harcı ne kadar oldu sorusunun son cevabını verdi. Güler, yaptığı açıklamada yurt dışı çıkış harcının 500 TL olarak güncellendiğini belirtti.
Yurt dışı çıkış harcına yüzde 230 oranında zam.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkarken ödemesi gereken harç tutarı 150 TL seviyesinden yüzde 230 oranında zamlanarak 500 TL seviyesine çıkarıldı. Abdullah Güler, yaptığı açıklamada, “Diğer taraftan yurt dışına çıkış harcını da makul bir seviyeye artırıyoruz. 500 TL olarak belirliyoruz. Böyle harç tutarı yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır.” ifadelerini kullandı. Yeni veri paketine göre yurt dışı harç tutarı her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
Geçtiğimiz ay yurt dışı çıkış harcının 1.500 TL veya 3.000 TL olabileceğine dair çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Öte yandan yurt dışına çıkış harcı uygulaması ilk olarak 1 Ağustos 2001’de başlamıştı. O tarihte harç bedeli 50 ABD doları karşılığı Türk lirasıydı. Harç bedeli 1 Nisan 2007’de 15 Türk lirası, 1 Ağustos 2019’da 50 Türk lirası ve 18 Mart 2022’de 150 Türk lirası olmuştu.
Harç nasıl ödenir? Kimler muaf?
Yurt dışı çıkış harcı havalimanlarında yer alan otomat ve veznelere, gümrük saymanlıklarına, Maliye Bakanlığı’na ait harç bürolarına, anlaşmalı bankalara ve vergi dairelerine nakit veya kredi kartı yoluyla ödenebilir.
KKTC’ye giden tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 7 yaş altı çocuklar, yurt dışında oturma izni ya da vatandaşlığı bulunanlar ve yurt dışına ticari bir amaçla görevli olarak seyahat edenler (uluslararası deniz yolu ve hava yolu çalışanları vb.) yurt dışı çıkış harcından muaf olabiliyor.
Kaynak: Donanım Haber