Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi görüşmeleri dün gece saatlerine kadar sürdü. Görüşmede pakette yer alan ilk 13 madde kabul edildi. 9. Yargı Paketi’nde kabul edilen maddeler arasında boşanma davalarıyla ilgili bir düzenleme bulunuyor. Yeni düzenlemeyle birlikte boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla düşürülecek.
Öte yandan düzenleme, Avukatlık Kanunu’nda değişiklik ve Noter Kanunu’na ilişkin düzenlemeler de içeriyor.
Boşanma davalarına ilişkin yeni düzenleme
TBMM Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi görüşmeleri sürüyor. Gece saatlerine kadar süren görüşmede pakette yer alan ilk 13 madde kabul edildi. Kabul edilen maddedeki düzenlemeye göre boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Boşanma davasının reddi kararının verildiği tarihten 1 yıl geçmesinin ardından ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilebilecek.
Avukatlık Kanunu’nda değişiklik
Kabul edilen maddeler arasında Avukatlık Kanunu’nda değişiklik de yer alıyor. Yeni düzenlemeye göre fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak şartıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilme imkanına sahip olacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleriyle çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan yönetmelikle ilgililere duyurulacak.
Noterlere ilişkin düzenleme
Noterlik Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışması, Türkiye Noterler Birliği‘nin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığı’nca yürürlüğe konulacak yönetmelikte belirlenecek. Düzenlemeyle birlikte Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl Ocak ayı başında düzenlenecek. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleriyle diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılarak tahsil edilebilecek.
Noterlerin bir önceki aya ait düzenlediği beyannameler, her ayın ilk 5 iş günü içinde hazırlanacak ve aynı süre içinde ilgili dairelere verilecek.
Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin Karayolları Trafik Kanunu‘nun ek 18. Maddesi çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince 2 lira işlem katılım payı alınacak. El yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliğinin bilişim sistemine kaydedilecek.
Öte yandan kabulen maddelere göre Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında ilan edilecek. İlanda ise hükmü veren mahkeme, kararın verildiği tarih, dosyanın esas ve karar numarası ile adının değiştirilmesine karar verilen kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, anne ve baba adı, önceki adı ve soyadı, mahkeme kararıyla verilen yeni adı ve soyadı gibi bilgiler yer alacak.
Kaynak: NTV