TBMM Genel Kurulu’nda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan bir madde daha kabul edildi. Genel Kurul’da teklifin ikinci bölümü üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda, doğrudan satış sistemlerine dair önemli düzenlemeler içeren bir madde kabul edildi. Bu maddeye göre, doğrudan satış sistemi, “doğrudan satış şirketi tarafından iş sözleşmesi olmaksızın, bağımsız temsilci, distribütör veya danışman gibi aracılar vasıtasıyla komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında ürün veya hizmetlerin pazarlanması” olarak tanımlandı. Sistemin temel kazancı, yeni satıcı kazandırmaya değil, doğrudan mal veya hizmet satışına dayandırılacak.
Yeni düzenleme, doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olması zorunluluğunu da içeriyor. Ayrıca, doğrudan satıcılardan sisteme katılım veya devam için, tüketiciye satılan ürün veya hizmet dışında herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklandı. Bunun yanında, doğrudan satış sisteminde mal veya hizmet alımı üzerinden seviye belirlemesi yapılması engellendi. Tüketicilere, satın aldıkları mal veya hizmetler için 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkı tanındı. Doğrudan satış şirketleri, tüketicilerin bilgilendirilmesi ve taleplerin iletilmesi için Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği şartlara uygun bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Bu düzenlemenin, yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Teklif görüşülürken bazı siyasi partilerden tepki geldi.
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, tüketicilerin bu kanunla güvence altına alınacağına dair bir beklentisinin olmadığını belirterek, teklifin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, kabul edilen bazı maddelerin küresel tekelcilere taviz anlamına geleceğini iddia ederek, teklife güçlü bir şekilde karşı çıkılması gerektiğini savundu. DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, tüketici kredisi ve konut finansman sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılmasının yeterli bilgilendirme olmaksızın tüketicilere zarar verebileceğini vurguladı. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise teklifin tüketiciyi korumadığını ve çekilmemesi halinde 3 yıl içinde 100 milyar liranın üzerinde gelir kaybına neden olacağını belirterek, düzenlemenin çok uluslu şirketlerin çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürdü.
Tüketici kredisi sözleşmeleri için yazılı ve mesafeli şartlar getirildi.
Geçtiğimiz hafta kabul edilen maddeler arasında, tüketici kredisi ve konut finansman sözleşmelerinin şekil şartlarının yeniden düzenlenmesi de yer aldı. Kabul edilen düzenlemeye göre, tüketici kredisi sözleşmeleri yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Aynı şekilde, bu sözleşmelerin uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesi için kimlik doğrulama yöntemleri uygulanacak. Konut finansmanı kuruluşları ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler de benzer şekilde elektronik ortamda yapılabilecek.
Kaynak: Sözcü