Gündem Haberleri

E-Ticaret Yasası Kanun Teklifi Neler İçeriyor?

TBMM'de sunulan e-ticaret yasası kanun teklifi önemli değişiklikler içeriyor. Peki o değişiklikler neler? İşte detaylar...
e ticaret

E-ticaret sektörü 2023 yılında %119,67 büyüme göstererek satış hacmini 1.855 milyar TL’ye çıkardı. Önümüzdeki günlerde ilgili kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasıyla e-ticaret yasasında önemli değişiklikler yapılması bekleniyor.

İşte e-ticaret yasasında yapılacak değişikliğe ait bilgiler

e-ticaret

Yıllardır gitgide büyüyen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 2022 yılının temmuz ayında, TBMM’den geçerek yasalaşmıştı. Bu yasa ile e-ticarette oluşacak haksız rekabet ve tekelleşmenin önlenmesi hedefleniyordu. Şimdi ise e-ticaret yasasına ait kanun teklifi önemli değişiklikler ile tekrardan meclise sunulacak.

Yeni Kanun teklifi ile;

  • Bankacılık mevzuatına uyum sağlanması hedefiyle tüketicilere yönelik kredi sözleşmelerinin kurulması ve sona erdirilmesine ilişkin şart yeniden düzenlenecek.
  • Doğrudan satış sistemine ilişkin hususlar, hak ve hükümlülükleri belirgin hale getirecek şekilde düzenlenecek.
  • Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalarına ilişkin denetimlerde etkinliğin sağlanması amacıyla Reklam Kurulunca uygulanan mevcut idari para cezaları yeniden düzenlenecek.
  • Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin hükümlerin ihlalinden kaynaklanan idari işlemlere ilişkin kamusal maliyet ve kamusal fayda dikkate alınarak, uzlaşma müessesesinin ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin hükümler düzenlenecek.
  • Yurt içinde yerleşik pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılarak yurt dışı menşeili pazar yerlerine karşı korunması, istihdam seviyesinin artırılması ve ihracat artışına hız kazandırılarak daha çok işletmenin ihracata yönelmesinin sağlanması amacıyla destekleyici tedbirler alınacak.
  • e-ticaret yerlerinden verilen tüketici kredileri tamamen dijital olarak pürüzsüz bir şekilde verilmesi gerçekleşecek.

Yeni kanun teklifi ile eşit rekabet amaçlanıyor

e-ticaret

Meclise sunulacak kanun teklifi ile eşit rekabet ortamının korunması amacıyla yapılan düzenlemeyle tanınan indirim imkanından yararlanılabilmesi için e-ticaret aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacminin hesaplanan e-ticaret hacminin yüzde 20’sini aşmaması şartı getiriliyorAyrıca teklifin meclisten geçmesi halinde 2024 yılında e-ticarette aranan yüzde yirmi şartının uygulanmayacak.

E-ihracat yapan e-ticaret pazar yerlerine teşvik gelecek.

Ülkemizin yürüttüğü ihracat stratejisi doğrultusunda büyüme amacıyla e-ihracat yapan e-ticaret yerlerine teşvik gelecek. Buna göre e-ihracatın genel ihracat içerisindeki payının yüzde 1,5’dan yüzde 10’a çıkarılması hedefleniyor.Bu doğrultuda yurt dışına satış yapan işletme sayısının 200 binin üzerine çıkması, yurt dışı satış tutarının ise 400 milyar TL’ye ulaşması amaçlanıyor.

Kaynak: Webrazzi
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir