YaşamGündem Haberleri

Son Dönemde Gittikçe Popülerleşen Elektronik Sigaraların Gerçek Yüzü: Normal Sigaralardan Daha Zararlı!

Sağlık uzmanları, özellikle gençleri elektronik sigaranın zararlarına karşı uyarıyor ve kullanıcıları bilinçli olmaya çağırıyor.

Elektronik sigaralar, son yıllarda geleneksel sigaralara göre daha sağlıklı bir alternatif olarak tanıtılıyor. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar, bu cihazların uzun vadede ciddi sağlık riskleri taşıdığını gösteriyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu cihazların tehlikeli yüzünü ortaya koyuyor. Zamanla kalp krizinden kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor ve özellikle gençlerde beyin gelişimini olumsuz etkiliyor.

Elektronik sigara, son dönemlerde özellikle gençler arasında çok popülerleşti.

Gençlerin beyin gelişimi sırasında nikotin kullanımı, nörotransmiter dengesini bozarak sinir hücrelerinin sağlıklı gelişimini engelliyor. Nikotin, dopamin ve serotonin gibi mutluluk ve ödül hissi veren kimyasalların dengesini bozarak depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına neden olabiliyor. Ayrıca, elektronik sigara kullanıcılarının idrarında yüksek seviyelerde kurşun ve uranyum tespit edildiği, bu maddelerin düşünme problemleri ve davranış bozukluklarına yol açabileceği belirtiliyor.

Elektronik sigaraların likitlerinde bulunan formaldehit ve asetaldehit gibi toksik maddeler bulunuyor.

Bu toksik maddeler, kanser riski taşıdığı için, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatıyor. Bu kimyasallar, DNA hasarına yol açarak kalp atış hızını artırıp kan basıncını yükseltiyor. Nikotin, kalp kasında yıpranmaya ve damar sertliğine neden olarak kalp yetmezliği, hipertansiyon, kalp krizi ve felç riskini artırıyor.

Ayrıca, akciğerlerde iltihaplanmaya ve solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. İçerdikleri kimyasallar nedeniyle astım ve KOAH hastalarında semptomları kötüleştirebiliyor. Uzun vadede, elektronik sigara kullanımı ciddi solunum problemlerine yol açabiliyor.

Kaynak: Sözcü
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir