Gündem HaberleriYaşam

Havaların Isınmasıyla Sayılarında Patlama Yaşanan Kenelere Dikkat: KKKA Vakaları Artıyor

Son 1 haftada keneler 3 can aldı! Gülbidin Ekberi (25), Şehri Tanrıveren (36) ve Emre Nacar (25), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Havalar Isındı, Kenelere Dikkat: KKKA Vakaları Artıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte yeniden görülmeye başlayan kene ısırmaları, son bir hafta içinde Gülbidin Ekberi (25), Şehri Tanrıveren (36) ve Emre Nacar (25) isimli vatandaşların hayatını kaybetmesine neden oldu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Türkiye genelindeki güncel vaka sayıları hakkında bilgi vererek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Vaka sayıları artıyor.

Havalar Isındı, Kenelere Dikkat: KKKA Vakaları Artıyor

Prof. Dr. Çetin, Türkiye’de yıllık olarak 1000 ila 1200 arasında KKKA vakası görüldüğünü belirterek, “Ne yazık ki son dönemde 3 vatandaşımızı kaybettik. Özellikle iklimin ısınması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde vaka sayılarında artış bekliyoruz. Türkiye genelinde şu anda 300 civarında vaka olduğunu biliyoruz. Bu yıl 750 ila 1000 civarında vakayla dönemi kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Kene popülasyonunda bir artış var. Umuyoruz ki bu durum vaka sayılarına yansımaz” dedi.

Kenelerden korunmak için dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çetin, “KKKA hastalığı tedbir alındığında önlenebilir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların sahada çalışırken üzerilerine kene yapışmaması için alacakları birtakım tedbirler var. Eğer üzerlerine kene yapışmışsa mutlaka kendileri çıkartmamalı. Hastane ortamında çıkarılmalı” diye konuştu.

Kenelerin ısırmasına karşı alınabilecek tedbirler:

Havalar Isındı, Kenelere Dikkat: KKKA Vakaları Artıyor

  • Uygun Giyim: Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, sahada çalışırken vücutlarını tamamen kapatan kıyafetler giymelidir. Uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar ve kapalı ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Kene Kovucu Spreyler: Kene kovucu spreylerin kullanılması, kenelerin vücuda yapışmasını engelleyebilir.
  • Düzenli Kontrol: Vücut düzenli olarak kene varlığı açısından kontrol edilmelidir.
  • Uzman Yardımı: Vücuda yapışmış bir kene tespit edildiğinde, bu kene mutlaka hastane ortamında uzmanlar tarafından çıkarılmalıdır. Kenenin doğru şekilde çıkarılmaması, enfeksiyon riskini artırabilir.
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir