Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brüksel’de düzenlenen “Türkiye: Avrupa Ekosisteminde İlerlemek” başlıklı etkinlikte konuştu. Etkinlik, Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Bruegel tarafından organize edildi.
Şimşek, konuşmasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında Türkiye-AB iş birliğinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin en önemli önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek olduğunu belirtti.
Bu hedefin zorluğunun farkında olduklarını ifade eden Mehmet Şimşek, başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi. Bir diğer önceliklerinin ise mali pozisyonu güçlendirmek olduğunu kaydeden Şimşek, geçen yıl yaşanan depremin bütçe açığını artırdığını hatırlattı. Mali ayarlamalara azami çaba gösterdiklerini belirterek bu ayarlamaların enflasyonun düşmesine yardımcı olacağını dile getirdi.
Şimşek, dış dengeyi düzeltmenin ve cari açığı azaltmanın da kritik öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Yapısal dönüşümün nihai hedef olduğunu belirterek, geleneksel para politikasını uygulayarak enflasyonu düşürmeye çalıştıklarını söyledi. Enflasyonun Mayıs ayında zirve yapacağını ve sonrasında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceklerini öngördüklerini belirtti. Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 38 civarında olmasını beklediklerini, gelecek yıl yüzde 14’e düşeceğini ve 2026’da tek haneli rakamlara geri döneceğini ifade etti.
Bakan, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yıllık ticaret hacminin 200 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.
Türkiye için AB’nin en büyük beşinci, AB’nin ise Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu hatırlatan Bakan, AB ve Türkiye’nin birbirine ihtiyacı olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek, Türkiye’nin AB üyeliğinin büyük bir genişleme olacağını ancak AB’nin henüz buna hazır olmadığını söyledi.
Bakan ayrıca Gümrük Birliği‘nin güncellenmesi ve Avrupa’ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında iş birliğinin artırılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin AB ile ekonomik entegrasyonunu sürdürmesi gerektiğini ve Avrupa’nın dünya ekonomi sahnesinde geçerliliğini koruması için Tek Pazar’ı derinleştirmesi ve genişletmesi gerektiğini belirtti.
Kapsamlı yapısal reform gündemde.
Şimşek, bu reformların yatırımcı güvenini yeniden kazanmalarını sağladığını ifade etti. Enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde gerilediğini ve Merkez Bankası‘nın rezervlerinin iyileştiğini kaydetti. Şimşek, kredi risk priminin düştüğünü ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisindeki iyileşmeyi fark edip not artışına gittiklerini belirtti.
Şimşek, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin hem Türkiye’nin hem de AB’nin çıkarına olduğunu vurguladı. Güncellemenin tarım, hizmet ve kamu alımlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti. Bu güncellemenin ticaret hacmini gelecek on yılda iki kattan fazla artırabileceğini ifade etti.
Kaynak: Sputnik