Amazon’un platformda üçüncü taraf satıcılar tarafından satılan kusurlu ürünlerden sorumlu olduğu ABD’deki düzenleyici kurumlar tarafından belirtildi. CNBC tarafından yapılan habere göre, ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu (CPSC), Amazon’un “sadece tüketici ile satıcı arasında bir aracı” olarak kendisini konumlandırma çabasını reddetti. Bundan sonra Amazon, satılan tüm kusurlu ürünlerden sorumlu olacak.
Amazon, kusurlu ürünlerin iade süreçlerinden yasal olarak sorumlu.
ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu, Amazon’un tam olarak ürün dağıtımcısı olduğunu ve bu nedenle kusurlu ürünlerin iade süreçlerinden yasal olarak sorumlu olduğunu belirtti. Bu karara göre, Amazon’un bir plan hazırlaması, tüketicilere ve kamuoyuna ürün tehlikeleri hakkında bilgi vermesi ve etkilenen ürünler için geri ödeme veya değiştirme hizmeti sunması gerekecek.
Amazon’un pazar yerinde milyonlarca üçüncü taraf satıcıyı barınıyor ve şirketin e-ticaret satışlarının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu pazar yeri Amazon’a büyük kazançlar sağlamış olsa da, sahte, güvensiz ve hatta süresi geçmiş ürünlerin de satışına zemin hazırlamış durumda.
Amazon, kendisini “alıcı ile satıcı arasında bir aracı” olarak savundu.
Amazon, geçmişte birçok davada kendisini sadece ”alıcı ile satıcı arasında bir aracı olarak” savundu. Üçüncü taraf satıcıların sattığı ürünlerin tedarik veya dağıtım süreçlerine dahil olmadığını iddia etmişti. 2021 yılında CPSC, Amazon’a karşı dava açtı ve on binlerce tehlikeli ürünün geri çağrılmasını zorunlu kılmaya çalıştı. Bu ürünler arasında kusurlu karbon monoksit detektörleri, elektrik koruması olmayan saç kurutma makineleri ve yanma riski taşıyan çocuk pijamaları yer alıyordu.
Amazon, CPSC’nin kararına itiraz edeceğini açıkladı ve hem şirket tarafından satılan hem de üçüncü taraf satıcıların ürünlerinin güvenliğinden sorumlu olduklarını açıkladı.
Kaynak: ShiftDelete