Gündem Haberleri

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeleri içeren yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı.
sahipsiz hayvanlar

30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulunda kabul edilip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan yasaya göre, sokak hayvanları belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplenene kadar bu merkezlerde barındırılacak. İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike oluşturabilecek, kontrol edilemeyen, bulaşıcı ya da tedavi edilemeyen hastalıklara sahip veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara ilişkin olarak Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi uygulanacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon hizmetleri sağlamak amacıyla kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’ini; büyükşehir belediyeleri ise binde 3’ünü kaynak olarak kullanacak. Belediye bütçelerinin bu oranların üzerinde gerçekleştirdikleri harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilgili belediyelere aktarılacak.

Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesinin 3. fıkrası şu ifadeleri içeriyor:

“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Kanun teklifinin dördüncü maddesinde bir değişiklik yapıldı.

Bu değişiklikle, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” ifadesi, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” şeklinde revize edildi. Oy çokluğuyla kabul edilen bu değişiklikle, “rehabilite edilenler” ifadesi “rehabilite edilen köpekler” olarak güncellenmiş ve kediler bu kapsamın dışına çıkarıldı.

Sahipsiz hayvanlara yönelik yasaya uymayan belediyelere ceza uygulanacak.

Belediye yetkililerinin görevlerini yerine getirmemesi durumunda 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak; ayrıca sahipli hayvanlarını terk eden kişilere verilecek idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya kadar yükseltilecek.

Kaynaklar: Hürriyet, Euronews
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir