Uzay

NASA’dan Çöpleri Temizlemek Amacıyla 3 Milyon Dolarlık Yarışma!

NASA, gönderilen astronot ve uyduların uzayı çöp tenekesine dönüştürmemesi için mücadele ediyor. Ajans, konuyla ilgili yarışma düzenleyerek geçerli çözüm üreten kişiye 3 milyon dolar verecek.
nasa

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), başı çöplerle belada. Ajans, gönderilen uydular sebebiyle Ay’ın çöp tenekesine dönmemesi için çözüm arıyor. Uzayda yer alan çöplerle mücadele etmek adına adım atan NASA, yeni bir yarışma başlatma kararı aldı.

NASA, uzaydaki atıklara çözüm getirecek fikirlere ulaşmak adına kazananın 3 milyon dolar alacağı bir yarışma başlattı. Ajans bu yarışmayla beraber edindiği fikirlerle uzaydaki çöpleri temizlemeyi hedefliyor.

NASA’dan 3 milyon dolarlık yarışma!

NASA’nın başı bir süredir uzayda toplanan çöplerle belada. Uzay görevlerinde kullanılan uydular ve gönderilen astronotların, ürettiği çöpler NASA’yı zorlar duruma geldi. Özellikle Ay’da bulunan Apollo iniş alanlarının astronotlar tarafından çöpler içinde bırakıldığı biliniyor.

Uzay kirliliğini bitirmek isteyen NASA, para ödüllü bir yarışma düzenleyerek soruna kalıcı çözüm arıyor. Çöplerin uzayda birikmesini engellemek ve temizlenmesini amaçlayan NASA, düzenleyeceği yarışmada soruna geçerli çözüm bulan kişiye 3 milyon dolar ödül verileceğini açıkladı. 30 Eylül’de başlayan yarışmanın kayıtları, 31 Mart 2025 tarihinde sona erecek. Yarışmaya herkes başvurabilecekken, sonuçlar Mayıs ayında duyurulacak.

4 astronot, 1 yılda 2.500 kilogram atık üretebiliyor.

NASA’nın 2018 yılında yayınladığı basın bültenine göre, dört astronot bir yıl içinde yaklaşık 2.500 kilogram atık üretebiliyor ve bu çöpler mürettebat için bir “güvenlik riski” oluşturabiliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlar, çöpleri yüksek sıcaklıktaki bir reaktörde işleyerek su, oksijen ve kullanılabilecek ya da dışarı atılabilecek diğer gazlara dönüştürebilirken, diğer atıklar ise astronotlar tarafından torbalara yerleştirilerek elle işleniyor ve fırlatma aracıyla Dünya’ya dönene kadar ya da atmosferde yanana kadar belirlenen bir araçta saklanıyor.

Kaynak: Haber7
Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir